Torm kestab, päästeamet palub inimestel kodus püsida

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Murdunud puud teevad kõikjal pahandust, see puu langes Viljandis täna keskpäeval autole.
Murdunud puud teevad kõikjal pahandust, see puu langes Viljandis täna keskpäeval autole. Foto: Marko Saarm

Päästjatel on alates eile õhtust üle Eesti tulnud üle 600 korra sõita likvideerima tormituultest tingitud ohte. Riigi ilmateenistuse prognoosi järgi haarab tugev torm kogu Eestit, puhanguti on tuule kiirus 33 meetrit sekundis. Tormituul ja kõrged lained häirivad praami- ja laevaliiklust, merevee tase on tavapärasest kõrgem, kuid ohtlikult tõusnud ei ole. Elektrita on jäänud üle 39 000 majapidamise.

Kõige rohkem päästesündmusi on seni olnud lääne (220) ning põhja regioonis (190). Lõuna regioonis on registreeritud 113 sündmust ning ida regioonis 89. Enamasti on tegemist sõiduteele või elektriliinidele kukkunud puudega.

Päästeameti vastutava korrapidaja Meelis Mesi hinnangul ei ole nii pikaajalist ja tervet Eestit hõlmanud tormituult mitmekümne aasta jooksul ette tulnud. "Hetkel on kogu põhja regiooni päästeressurss hõivatud tormikahjude likvideerimisega ning seetõttu võib teistele sündmustele reageerimise aeg veidi pikeneda, kuid abita ei jää keegi," kinnitas Mesi.

Tormituule vaibumist täna õhtul veel oodata ei ole. Keskkonnaagentuuri ilmateenistus prognoosib ka ööseks tugevat tuult. "Palume inimestel püsida kodus ja mitte teedele minna. Kui on tõepoolest hädavajalik liigelda, siis tasub olla ettevaatlik, sest teedele võivad olla langenud puud," paneb korrapidaja inimestele südamele.

Selleks, et tormist põhjustatud ebamugavused oleksid võimalikult väiksed, soovitab päästeamet elanikel tormi ajal püsida ruumides, vältida autosõitu, hoida eemale maha langenud elektriliinidest ning teavitada neist Elektrilevi rikketelefoni numbril 1343, võimalusel vältida ahju kütmist – korsten võib tugeva tuule tõttu tagurpidi käima hakata ja suitsu tuppa puhuda.

Inimvigastuste ja otsest ohtu põhjustavate purustuste korral helistada hädaabinumbril 112.

Juhul kui elekter peaks katkema, teavitada sellest ka elektriettevõtteid.

Elektrikatkestuse korral kasuta valgusallikana pigem patareidel töötavat taskulampi, mitte küünlaid.

Tasub jälgida infokanaleid prognooside ja käitumisjuhiste saamiseks: abiks on patareidega raadio või autoraadio.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles