Algab ühisjahihooaeg (1)

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Pühapäeval algab ühisjahihooaeg.
Pühapäeval algab ühisjahihooaeg. Foto: Andra Hamburg

Sel pühapäeval, 1. oktoobril algab traditsiooniline sõraliste jahihooaeg, mille kestel jahitakse põtru, punahirvi, metskitsi ja metssigu. Samuti võib 1. oktoobrist kasutada jahikoeri.

Eesti jahimeeste seltsi presidendi Margus Puusti sõnul on jahipidamine tänapäeval eelkõige ulukite arvukuse reguleerimine. "Ulukite liialt suur arvukus soodustab haiguste levikut, põhjustab õnnetusi maanteedel ning suurenevad põllumajandus- ja metsakahjud," selgitas ta. "Küttimisel jälgivad jahimehed, et oleks tagatud ulukite populatsioonide hea seisund ja looduslik mitmekesisus."

Puust ütles, et kui nädalavahetustel on metsasihtidel või teedel näha oranži või punase rõivastusega jahimehi, siis on see kindlasti ühisjaht. "Palume nendesse mõistvalt suhtuda, sest jahimehed täidavad nii ühiskondliku kui riiklikku tellimust ulukite arvukuse reguleerimisel ja taudiohu vähendamisel."

Jahindusnõukogudes on kokku lepitud, et sellel jahiaastal kütitakse Eestis 4201 põtra, 3385 punahirve ja 16 055 metskitse. Teadlaste soovitus on küttida 15 750 metssiga, et takistada seakatku levikut. Jahieeskirja järgi kestab jaht põdrale 15. detsembrini, metskitsele 31. jaanuarini, punahirvele 15. veebruarini ja metsseale jahikoeraga 31. märtsini.

Ajujahi ajal võivad metsloomad liikvel olla ka päevasel ajal. Eesti jahimeeste selts palub olla sõidukijuhtidel ettevaatlik, eriti metsapiirkondades.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles