Kodulaenu tagasimakse summad ei kahane, kuid hättajääjad on testiga välja praagitud

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Et tööpuudus oli peaaegu miinimumtasemel ja inimestel oli pandeemia ajal kogunenud sääste, siis esialgu hindade tõus neid ehk väga ei heidutanud. Nüüd on hinnatõusust tingitud kulutuste kasv sääste oluliselt kärpinud ja palgatõus vähenenud ostujõu vaid osaliselt taastanud.
Et tööpuudus oli peaaegu miinimumtasemel ja inimestel oli pandeemia ajal kogunenud sääste, siis esialgu hindade tõus neid ehk väga ei heidutanud. Nüüd on hinnatõusust tingitud kulutuste kasv sääste oluliselt kärpinud ja palgatõus vähenenud ostujõu vaid osaliselt taastanud. Foto: Arvo Meeks

Tavapärase 20-aastase tähtaja ja 100 000-eurose jäägiga eluasemelaenu puhul tähendab baasintressi tõus 3,75 protsendilt neljale protsendile laenuvõtjale kuumakse tõusu ligi 16 eurot. Võrreldes möödunud aasta kevadega, mil euribor oli veel null protsendi lähedal, on sellise laenu kuumakse tõusnud aga üle 40 protsendi: senise 500 euro asemel tuleb nüüd maksta umbes 700 eurot.

Kuue kuu euribor kerkis üle nelja protsendi septembri keskpaigas. Viimati oli see piir ületatud saanud 2008. aastal: siis oli see näitaja rekordiliselt kõrge, 5,4 protsenti. Euroopa Keskpank on eelmise aasta suvest intressimäärasid tõstnud nüüdseks kümme korda. Osa ekspertide arvates jääbki viimatine tõstmine viimaseks, kuid Eesti Panga ökonomist Peeter Luikmel seda arvamust jagama ei kiirusta.

Eesti Panga ökonomisti Peeter Luikmeli sõnul on hinnakasv nii Euroopa Keskpanga kui ka turuosaliste prognoosi kohaselt saavutanud tipptaseme. Nüüd prognoositakse hinnakasvu langust, kuid kahe protsendi lähedusse jõudmist oodatakse alles 2025. aasta lõpuks.
Eesti Panga ökonomisti Peeter Luikmeli sõnul on hinnakasv nii Euroopa Keskpanga kui ka turuosaliste prognoosi kohaselt saavutanud tipptaseme. Nüüd prognoositakse hinnakasvu langust, kuid kahe protsendi lähedusse jõudmist oodatakse alles 2025. aasta lõpuks. Foto: Eesti Pank
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles