Helir-Valdor Seeder eelarvekokkulepetest: küllap peaminister mõtleb, et tema läheb järgmisel aastal volinikuna Euroopasse ning pärast peavad teised seda suppi sööma (5)

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Madis Veltman

Riigikogu opositsiooni kuuluva Isamaa liikme, Viljandi linnavolikokku kuuluva Helir-Valdor Seedri hinnangul tuleks kärbete ja maksutõusude asemel minna stabiilsuse ja raskete aegade laenurahaga üleelamise teed. Maksutõusud ainult süvendavad tema arvates kriisi ning praegune suund on Reformierakonnal võetud lootuses, et europarlamendi valimistel õnnestub teha hea tulemus ning siis on praeguste otsuste tagajärjed juba teiste mure.

Seeder ütles kolmapäeval, et uuest eelarvest on nii vähe teada, et kommenteerida on seda väga keeruline. "Ega minagi eelarvest rohkem tea kui see, mida olen lehest lugenud ning mida koalitsioonipoliitikud on pidanud vajalikuks eklektiliselt meediasse tilgutada," märkis ta.

Kulude poole pealt ei tea avalikkus ega teised poliitikud Seedri hinnangul suurt midagi, pealegi on tema sõnutsi eelarve ja poliitika juures alati oma osa ka teatud näitlemisel. Info avalikustamine ei ole kindlasti juhuslik, kuigi tema arvates on koalitsioonis ka päriselt võitlemist ja erinevaid seisukohti. "Koalitsiooni osalised, eriti kui nad on erinevatel seisukohtadel, püüavad väga reljeefselt oma profiili välja mängida ja edastavad sõnumeid vastavalt sellele," rääkis Seeder. "Kes lubab makse tõsta ja tulusid kasvatada, kes lubab kärpeid. Lõpuks pole ei tulusid ega kärpeid ning mõlemad pooled raporteerivad seda oma töövõiduna. Ühed ütlevad, et taheti tohutult kärpida, aga tänu neile jäi see tegemata; teised ütlevad, et taheti makse tõsta, aga nemad hoidsid selle ära."

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles