MARKO SUURMÄGI Keskerakond tõestas Eestile lõimumise läbikukkumist

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Viljandimaal möödus monumentide eemaldamine rahulikult. Seda tehti küll mitmel juhul salaja, aga häälekaid proteste ei olnud kuulda enne ega pärast.
Viljandimaal möödus monumentide eemaldamine rahulikult. Seda tehti küll mitmel juhul salaja, aga häälekaid proteste ei olnud kuulda enne ega pärast. Foto: Marko Saarm

Võimuvahetuse üle elanud ja oma erakonnas vähemuse poole sattunud keskerakondlased heidavad uuele juhile ette häid suhteid Venemaa võimuga, ebalevat suhtumist Venemaa agressiooni Ukrainas (vähemalt alguses) ning eestikeelsele haridusele ülemineku pidurdamist. Need etteheited näitavad, et enam kui 30 aastat vaba Eestit ehitades oleme äpardunud venekeelse elanikkonna ühiskonnaga liitmises.

Eesti integratsiooni kõige tõsiseltvõetavam tegu viimaste aastakümnete jooksul on olnud nublu laul "für Oksana". Mäletate? "Privet gorod Narva!" Enne ja pärast on käinud asjatu jauramine.

Kui Ukraina sõja alguse järel kuulutas eestikeelne ja -meelne ühiskond kõige Nõukogude aega meenutava suhtes välja nulltolerantsi ning maha võeti hulk teist maailmasõda meenutavaid mälestussambaid, arutati Stalini-aegse arhitektuuri lammutamise ja muutmise võimalusi ning kaevati üles sõjahauad, tegeldi ikkagi ainult okupatsiooniajaloo füüsilise hävitamisega. Sellega, mis inimestel hinges ja meeles, tegelema ei hakatud. Võib-olla ei osatud, võib-olla ei tahetudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles