Juhtkiri Sammud maailma parandamise nimel

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Pärnu Postimees

Tänane Sakala kulgeb mõnusasti parandus- ja pärandilainel. Nädal lõpeb Viljandis linna sünnipäeva tähistamise ja parandusfestivaliga. Polli mõisas käib aga eraviisiline parandusfestival ja see on lausa suurepärane, et kaunis mõis saab uuesti ellu äratatud.

Veidi naljakaski, et asjade hoidmise, parandamise ja väärtustamise mõte on aastaks 2023 muutunud justkui nii uudseks ja omanäoliseks, et sel teemal annab korraldada lausa festivali. Nii mõnigi vanaema, kel pooleli olev nõelumistöö korvis järge ootamas, ohkab seda lugedes ilmselt sügavalt. Noored kipuvad pigem asju minema viskama kui parandama ja majapidamises ei pruugi nõelagi olla. Samas mis seal salata, paljud tänapäeva rõivad ongi nii viletsa kvaliteediga, et pole justkui mõtet nende kallal nikerdamise peale aega kulutada. Mahakukkunud odav Hiina kruus justkui ei vääri kullaga lappimist. Parandusfestivali rahvas aga ilmselt vaidleks vastu, et see oleks just millelegi silmapaistmatule silmapaistva vormi andmine, ning tal oleks kahtlemata õigus.

Üsna veider oleks inimestele soovitada, et ostku nad kallist, kvaliteetsest materjalist käsitööd. See oleks küll keskkonna mõttes parem otsus kui endale teiselt poolt maakera toodud odavat viletsat masstoodangut soetada, ent raha ei jätku väga paljudel isegi söögi jaoks. Eks see ole paras muna ja kana küsimus: kas osta paar väga korralikke saapaid ning kanda neid kümme aastat ja kauemgi või leppida sellega, et sügisel ostetud odavad saapad on kevadeks lagunenud ja kingsepp nende parandamisel mõtet ei näe. Lõppkokkuvõttes võib kvaliteetse kauba ostmine ning selle hoolikas hoidmine ja vajaduse korral parandamine tulla pikas perspektiivis soodsam, ent lühemas perspektiivis tahab inimene midagi perele õhtul lauale panna. Nii et alustuseks võiks õppida hoopis kunsti, kuidas vähem osta ja tunda rõõmu sellest, mis juba olemas, sest see ei maksa midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles