Parandusfestivalil lapitakse praod kullaga

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Jaapani kintsugi tehnikas parandamine muudab nõu isegi kaunimaks, kui see oli enne, sest pärast puhastamist ja kokkupanekut võõbatakse mõrakohad üle kuldlakiga.
Jaapani kintsugi tehnikas parandamine muudab nõu isegi kaunimaks, kui see oli enne, sest pärast puhastamist ja kokkupanekut võõbatakse mõrakohad üle kuldlakiga. Foto: Elmo Riig

Laupäeval tuleb Ugala tiigi kaldal teine Viljandi parandusfestival ning selle 17 töötoas saab meistrite käe all õppida asjadele uut elu andma. Kintsugi töötoas näiteks võetakse ette katkiläinud nõud ja parandatakse need kullakarvaliselt.

Jaapanist pärit kintsugi ehk kuldparanduse meetodil saab mittetulundusühingu Paranduskelder selgitust mööda kildudeks purunenud keraamikat uuesti kokku panna. Tükid liimitakse kokku ning seejärel hakatakse mõrakohtadele kandma kullatud lakki.

"Mulle selle tehnika mõte hästi meeldib," ütles parandusfestivali korraldaja Kadi Remann. "Kõik need praod on tunnistus eseme väärtusest, sellest, et ta on kestnud nii kaua, ja neid pragusid ei pea peitma, vaid võib vabalt ilustada kullapuruga."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles