Varjus olnud ärileedi tahab Saarepeedi elu arendada

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikka aega avalikkuse eest varjul olnud Enelin Meiusi andis endast uuesti märku nüüd, mil Saarepeedi vald andis rendile 105 ruutmeetri suuruse ruumi kohalikus rahvamajas. See foto Meiusist on tehtud 1993. aastal.
Pikka aega avalikkuse eest varjul olnud Enelin Meiusi andis endast uuesti märku nüüd, mil Saarepeedi vald andis rendile 105 ruutmeetri suuruse ruumi kohalikus rahvamajas. See foto Meiusist on tehtud 1993. aastal. Foto: Elmo Riig/Peeter Langovits

Saarepeedi kunagise puhveti rendileandmise enampakkumine lõppes kohalikele suure üllatusega: võitjaks tunnistati 15 aastat tagasi äris ilma teinud ja pärast seda pikka aega kadunud olnud Enelin Meiusi.


Saarepeedi vallas lapsepõlve veetnud, 1990. aastate algul Eesti ärieliiti kuulunud ja siis välismaale kadunud Meiusi on otsustanud siinsesse ettevõtlusesse naasta ning hakkab kodukohas söögikohta pidama.

Meiusi, kes praegu on Moskva haiglas ravil, rääkis, et aprilli alguseks peaks Saarepeedil valmis saama köök ja ruum, kus hakatakse inimestele sooja toitu pakkuma.

«See saab olema selline söögikoht, kus toidule juurdehindlust ei tehta,» lubas Enelin Meiusi. «Ka kokkade ja teenindajate palk tuleb minu firma kassast.» Eesmärk on pakkuda odavat toitu kohalikele inimestele ning valla vanuritele viiakse toit tasuta lausa koju kätte.


Kohe pärast söögikoha avamist soovib ta lahti teha väikese puhveti ning mai lõpuks peaks rahvamaja keldris valmima kohvik."See koht peab tulema superdisainiga - selline, kuhu sisse astudes tekiks tunne, et ei olegi enam Eestis,» kirjeldas ta.

Märtsi algul kavatseb Enelin Meiusi lõplikult Eestisse kolida ning asuda Saarepeedi valla elu arendama. «Meedia on minu kohta levitanud valeinfot, nagu oleksin suurte võlgade tõttu Eestist pagenud,» rääkis ta. «Olen nüüd neli aastat uurinud, kellele ma need väidetavad 16 miljonit krooni võlgnen, ja selgub, et mul pole seda kellelegi tagasi maksta.»

Seetõttu peab Meiusi plaani hakata raha tagasi maksma kogu ühiskonnale. «Ma loon firma, kuhu panen raha oma deposiidi tuludest,» selgitas ta.

Saarepeedi rahvamajja investeerimise plaan tekkis naisel siis, kui ta kuulis oma emalt, kes praegugi selles vallas elab, et kohaliku volikogu esimees tahab kunagisest sööklast teha pesumaja. «Nägin väikese tüdrukuna, kuidas seda maja ehitati, ja minu arvates on pesumaja selle hoone rikkumine,» rääkis ta.

Ema oli Enelin Meiusile kurtnud, et vallapeol käies tundis ta, kuidas ruumid haisevad, sest seal pole ventilatsiooni.

Märtsi algul tahab ärinaine käima panna ehituse, et rahvamaja saaks ventilatsioonisüsteemi, uue kanalisatsioonitorustiku ja elektrijuhtmestiku. «Seejärel alustame ruumide remonti,» sõnas ta.

Kaugemas tulevikus tahaks Meiusi vallale ehitada uue spordihoone. «Tean, et praegune on kehvas seisus. Kingin lisaks korraliku helitehnika ja siis saaks seda ka kultuuriürituste korraldamiseks kasutada.»

Saarepeedi vallavanem Ando Eensalu tunnistas, et seltskond, kes Meiusi sööklaprojekti praegu Eestis esindab, on igati esinduslik. Juriidilistes küsimustes on Eensalul tulnud suhelda Eesti tippadvokaadi Viktor Kaasikuga ning enampakkumisel käis Meiusi volitatud esindajana kohal Kanal 2 režissöör Merike Veskus.

«Vestlesin Meiusiga telefonitsi ning ta lubas, et 1. aprilliks paneb ta söögikoha esimese osa tööle,» rääkis Eensalu ning lisas, et selline tempo on väga kiire.

Ehkki enampakkumine on lõppenud ja nelja seast tunnistati parimaks just Meiusi pakkumine, pole lepingut valla ja ettevõtja vahel sõlmitud. Enne kui võitja seaduslikult välja kuulutatakse, peab selle heaks kiitma volikogu, kes koguneb istungile 12. veebruaril.

Nõukogude ajal rajatud rahvamaja esimesel korrusel on varemgi söögikoht tegutsenud, kuid viimastel aastatel on see tühjana seisnud. Söögisaali on kasutatud niinimetatud ringiruumina, sest sinna mahub laudade taha istuma üsna suur seltskond.


«Meie soov on saada söögikoht ja selle tingimuse me ka konkursil seadsime,» selgitas vallajuht. Kolm enampakkumisel osalenut olid kohalikud ning üks pakkumise teinud ettevõte on seotud Saarepeedi vallavolikogu esimehega.

105 ruutmeetri suuruse ruumi pani vallavalitsus oksjonile hinnaga 100 krooni kuus. Lõpuks tõusis hind 3200 kroonile. Remontimata ja sisustamata ruumi viieks aastaks rendile saanud ettevõtjal tuleb tasuda kõik kommunaalkulud ja maksta remondi eest.

Toitlustusteenust tuleb reeglite kohaselt pakkuda vähemalt kaks-kolm tundi päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles