PRIIT PÕLLUMÄE Vajame tarka kasvu ja riigimehelikkust sellega tegeleda

Priit Põllumäe
, metsanduse doktor (Parempoolsed)
Copy
Erakond Parempoolsed esinumber möödunud riigikogu valimistel oli Järva- ja Viljandimaal Priit Põllumäe.
Erakond Parempoolsed esinumber möödunud riigikogu valimistel oli Järva- ja Viljandimaal Priit Põllumäe. Foto: Marko Saarm

SELLE AASTA veebruaris, juba enne valimisi kirjutas Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik mõtlemapaneva ülevaate sellest, et riigi rahandus liigub ilmselgelt ohukursil. Valimiseelne häälte kogumine, lubades nende saamiseks rohkelt toetusi jagada, on meid viinud aga olukorda, et riigi rahandus on sügavas augus ja Eesti majanduslangus Euroopa sügavaim.

Et olukord on kehv, hakkasid koalitsioonierakonnad laialijaotatud raha nüüd maksutõusude, uute maksude ja riigilõivudega tagasi nõudma. Selline edasi-tagasi korjamine ja ümberjagamine ei tee meid jõukaks. Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja on rõhutanud, et sellises olukorras on keeruline majandust ergutada. Lihtsustatult: me vaesume.

Eesti, aga ka Viljandimaa kõige olulisem väljakutse on meie konkurentsivõime kahanemise peatamine ja majanduse uuesti kasvule pööramine. Juba mitu aastat ei ole mõtestatud tegevust selles vallas kahjuks näha olnud. Tööstusettevõtete toodang on aasta võrdluses vähenenud 15 protsenti. Eksport kahanes aastaga jooksevhindades 15 protsenti ja import 13 protsenti. Samas on tööstusettevõtted Viljandimaa ühed olulisemad tööandjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles