Soomaa suurvesi läheneb haripunktile

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrge veetase segab Soomaal liiklemist, ent päris suletud teed pole. Pilt on illustratiivne ja tehtud mõned aastad varem.
Kõrge veetase segab Soomaal liiklemist, ent päris suletud teed pole. Pilt on illustratiivne ja tehtud mõned aastad varem. Foto: Elmo Riig / Sakala

Neljapäeval ulatus Halliste jõe tase kolm meetrit üle Riisa mõõteposti nullpunkti, mis tähendab, et nädalavahetusel saavad huvilised Soomaal näha üsna korralikku üleujutust.


«Kolme meetri piiri ületas veetase neljapäeval kella kuue paiku õhtul, aga kuna öö oli väga soe, oli veetase hommikuks veel 20 sentimeetrit tõusnud,» kõneles Soomaal tegutseva osaühingu Viies Aastaaeg esindaja Aivar Ruukel. Ta lisas, et arvatavasti tuleb sellise tempo juures vesi üle Kõpu-Jõesuu maantee juba täna õhtul, mitte homme, nagu kohalikud esialgu olid arvanud.

Reede lõuna paiku oli vee alla jäänud juba Karuskose tee. Ka Kildu-Tõramaa teel jooksis Tõramaa oja vaikselt üle teetammi. Tori poolt tulijatel võib nädalavahetusel tekkida raskusi Soomaa keskusesse pääsemisega, sest tõenäoliselt tungib üleujutus maanteele oma tavalises paigas, Tori—Kõpu maantee 28. kilomeetril Riisa ja Meiekose vahel.

«Vett võib olla küll vähe, aga ka see mõjub autole halvasti,» hoiatas Ruukel. Ta soovitas tulijatel külastuskeskusesse sõita Kõpu poolt.

Rahvuspargis voolavad jõed on suuremas osas jääga kaetud, kuid lähematel päevadel peaks talvine kaas liikuma hakkama.

«Võib-olla läheb see täna, võib-olla homme ja ülehomme — kes seda teab,» nentis Ruukel. «Jää ei lähe ju igalt poolt korraga, vaid siit-sealt eri ajal.»

Matkakorraldaja ennustust mööda on nädalavahetusel Soomaale oodata palju uudistajaid ja kanuumatkajaid, sest kahe viimase aasta võimsatest üleujutustest hoolimata on paljudel see loodusnähtus veel oma silmaga üle vaatamata.

Eelmistel aastatel Soomaal aset leidnud melu on turismiettevõtjad nimetanud lausa suurvee festivaliks.

Reede keskpäeval oli Halliste jõe tase tõusnud 325,6 sentimeetrini üle Riisa mõõduposti nullpunkti.

Täpsemalt saab lugeda laupäevasest «Sakalast».
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles