Rieti näitusi saab vaadata pikemalt

Sakala
Copy
Viljandi muuseumis näeb fotode kõrval Jaan Rieti ateljee kaamerat.
Viljandi muuseumis näeb fotode kõrval Jaan Rieti ateljee kaamerat. Foto: Viljandi muuseum

Fotograaf Jaan Rieti 150. sünniaastapäeva puhul koostatud näituste lahtiolekuaega on pikendatud ning neid saab Viljandi muuseumis ja Kondase keskuses vaadata veel selle nädala jooksul.

Viljandi muuseumi väljapanek keskendub Rieti ateljee tegevusele. Selle mahukas fotopärand hõlmab eeskätt Viljandi ja siinsete elanike jäädvustusi XIX sajandi lõpust XX sajandi keskpaigani. Näituse ehteks on Rieti ateljee suur kaamera ja pildistustaust fotomuuseumi kogust.

Kondase keskuse väljapanek tutvustab Rieti perekonna nelja naist, nende elu ja loomingut. Jaan Rieti abikaasa Marie Riet õppis Saksamaal fotograafiat ja tegutses abikaasa ateljees. Tema õde Anna Kukk tegutses fotograafina nii Viljandis kui ka kaugel Amuurimaal, kus ta jäädvustas kullakaevanduse tööd.

Jaan ja Marie Rieti vanem tütar Hilja Riet on paljudele tuttav postkaartide kaudu, mida 1931.–1940. aastani trükiti 230 000 eksemplari 176 süžeega. Ka noorem tütar Elma Tünder töötas aastaid oma vanemate fotoateljees.

Muuseumi näitus on avatud 9. septembrini ja Kondase keskuses näeb väljapanekut 10. septembrini. Viljandi muuseum on avatud teisipäevast laupäevani kella 10–17, Kondase keskus kolmapäevast pühapäevani samadel kellaaegadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles