Toonased otsustajad vaatavad koroonaajale tagasi: kas mask ja süst täitsid oma eesmärki? (1)

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Terviseamet kontrollis koos politseiga, kuidas koroonareegleid täidetakse. See reid oli Viljandis 2021. aasta
8. detsembril.
Terviseamet kontrollis koos politseiga, kuidas koroonareegleid täidetakse. See reid oli Viljandis 2021. aasta 8. detsembril. Foto: Elmo Riig

Ehkki koroona pole kuhugi kadunud ning jätkab muteerumist ja inimeste nakatamist, elab Eesti oma tavapärases rütmis ilma ühegi koroonapiiranguta. Mida tehti pandeemia ajal õigesti ja kas mõni reegel tundub nüüdseid teadmisi arvestades liigne?

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma ütles, et kõikidel meetmetel oli kehtestamise ajal oma põhjus ja üksikute abinõude tõhusust ei ole võimalik tagantjärele eraldi hinnata, kuid ilma nendeta poleks viiruse levikut õnnestunud pidurdada. Tema sõnul valmib terviseameti COVID-19 pandeemia analüüs aasta lõpuks ning selles kavatseb amet ühtlasi jõuda soovitusteni, mida võiks teinekord samas olukorras teisiti teha.

Kui pandeemia silmapiirile jõuab, tuleb Härma sõnul olla selleks tõhusamalt valmistunud. Näiteks peab inimestele jaguma isikukaitsevahendeid ja haiglatele varustust ning nakkuse tuvastamine, epidemioloogiline võimekus ja üldine teadlikkus peavad olema paremad nii tervishoiusüsteemis, sealhulgas terviseametis, kui ka elanike hulgas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles