Jahimeestel palutakse katku leviku ennetamiseks küttida võimalikult palju sigu

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Sigade Aafrika katk on tänavu jõudnud kahte sigalasse Võru- ja Põlvamaal. Pilt on illustratiivne.
Sigade Aafrika katk on tänavu jõudnud kahte sigalasse Võru- ja Põlvamaal. Pilt on illustratiivne. Foto: Mailiis Ollino

Jahimeeste selts ning põllumajandus- ja toiduamet tegid ühispöördumise, milles nad paluvad kõigil jahiseltsidel ja jahimeestel küttida metssigu võimalikult palju. Mida väiksem on metssigade arvukus, seda väiksem on karjade ja isendite kokkupuute võimalus ja viiruse levik ning see omakorda vähendab oluliselt riski, et sigade Aafrika katk jõuab sigalatesse.

Eesti jahimeeste selts ning põllumajandus- ja toiduamet sõlmisid juba seakatku leviku algaastatel koostöölepingu, millest tulenevalt on jahimehed võtnud kohustuse anda hukkunud või kliiniliste tunnustega kütitud metssigadest lähimale põllumajandus- ja toiduameti esindusele teada. Samuti võetakse surnud või kütitud metssealt proovid, kõrvaldatakse surnuna leitud metssiga või seakatku suhtes positiivse vastuse andnud kütitud metssea rümp. Kogu tegevuse juures peetakse rangelt kinni ettenähtud bioturvalisuse nõuetest.

Seakatku leviku piiramiseks on väga tõhus meede: metssigade arvukuse vähendamine. Seega peaks jahihooaja jooksul küttima metssigu nii palju kui vähegi võimalik üle terve Eesti. Pöördumises seisab, et iga kütitud metssiga vähendab metssigade vahelisi kontakte ning aitab seeläbi takistada viiruse jõudmist seafarmidesse. Metssigade küttimine katku levikut ennetavatel eesmärkidel on tunduvalt mõistlikum tegevus ka jahinduslikust seisukohast. Loomade küttimine on ulukiressursi kasutamise seisukohast oluliselt mõistlikum, võrreldes hilisema suurest asustustihedusest ja haiguse levikust tingitud tagajärgedega tegelemisega, sealhulgas korjuste matmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles