Keskmine pension tõuseb

Hanno Pevkur
, sotsiaalminister Reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Elmo Riig / Sakala

EESTI MAJANDUSEL on läinud juba mõnda aega paremini ja võrreldes paljude teiste riikidega on perspektiivid head. See ei ole üksnes meie endi hinnang — nii teatavad majandusagentuurid, kes toovad Eestit probleemides vaevlevatele riikidele eeskujuks.

Tõepoolest, seljataha on jäämas raskete otsuste tegemise aastad, mil tuli kärpida kulusid ja kõvasti kokku hoida. Põhjamaise kaalutleva rahvana saime nende keeruliste olukordadega hakkama.

Teame omast käest, et kinnikülmunud torusid leeklambiga lahti sulatada pole mõtet: maja põleb sootuks maha. Tuntud on teinegi mõttetera: laenuleib ja laastutuli ei kesta kaua. Seevastu tark ettevalmistus ja mõistlik talitamine aitavad hullematestki olukordadest üle. Just nõnda olemegi toime tulnud.

Töökohti on tulnud juurde, euro kasutuselevõtt lisas kindlust, asutatakse uusi ettevõtteid, hulk firmasid on uuesti jalad alla saanud. Taas võime rääkida ka pensionitõusust.

TÄNU MAJANDUSE olukorra paranemisele on paljud inimesed taas töö leidnud ja sotsiaalmaksu laekub kenasti. See tähendab, et valitsusel oli võimalik lõplikult otsustada ammu lubatu: aprillis tõusevad pensionid 4,4 protsenti. Seega suureneb keskmist vanaduspensioni saava inimese pension aastas umbes 160
eurot.

Peame arvestama, et pensionid saavad tõusta vaid siis, kui tõusevad palgad. 2012. aastaks tehtud majandusprognoosid jäävad enamjaolt kahe-kolme protsendi piiresse, mis tähendab, et pensionitõus tuleb peaaegu kaks korda suurem kui majanduskasv.

Eesti loob ainulaadset süsteemi: 2007. aastal kehtestatud vanemahüvitise süsteem saab edasiarenduse vanemapensioni näol. On oodata, et riigikogu kiidab selle heaks juba enne suve.

PRAEGU TOIMIVA, noortele peredele kindlustunnet loova vanemahüvitise süsteemi eesmärk on aidata ühitada töö- ja pereelu. Sellega säilitatakse lapsevanemale eelmise kalendriaasta keskmine tasu, sest vanem katkestab lapse eest hoolitsemise tõttu ajutiselt töötamise.

Vanemapensioni süsteem loob kindluse, et lapsega kodus olemise ajal hoolitseb riik pensionikogumise eest, millega tagatakse last kasvatanule vanemas eas lisasissetulek.
Eelarvet kokku pannes valikuid teha on alati raske ja vastutusrikas, kuid eakad ja lapsed on Eestis olnud prioriteetne valdkond. Nende heaolu nimel on tehtud vanemahüvitise ja -pensioni süsteemi välja töötades ka praegused valikud.

Seljataha jääv kriis näitas, et meie inimesed talitavad targasti ja suudavad kokku hoides rasketest aegadest hästi välja tulla. Kui jätkame samal kursil, võib loota, et järgmisel aastal paraneb majandus veelgi ning lisaraha jagub järjekordseks pensionitõusuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles