TRIIN LOIDE Kas te olete hommikuse konjakijoomise juba maha jätnud ehk Miks sul, raipel, veel lapsi pole?

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Lapsevankrid. Pilt illustratiivne
Lapsevankrid. Pilt illustratiivne Foto: Elmo Riig

Nädalavahetusel lahvatas järjekordne torm veeklaasis: rahvastikupoliitika mõttekoda Pere Sihtkapital küsis hiljuti Tartu ülikooli nimel rahvastikuregistrist välja tuhandete lastetute Eesti naiste andmed. Kaks tuhat naist leidsid seejärel oma postkastist ankeedi küsimustega oma seksuaalse sättumuste, paarisuhete, õnnetunde, aga ka poliitiliste eelistuste ja muu sellise kohta. Kõike tehti ülejala, eetikakomitee nõusolekut ära ootamata ning, nagu meie riigis kipub kombeks olema, ebakompetentselt.

Iseenesest pole lastetuse põhjuste väljaselgitamises ju midagi halba. Kas lastetus on omaenda valik või väliste tegurite pealesunnitud? On need põhjused majanduslikud? Psühhosotsiaalsed? On selle taga kliimaärevus ja hirm tuleviku ees? Või on keeruline sobivat partnerit leida?

Võimalike põhjuste loetelu annaks pikalt jätkata ning et igaühel moodustub põhjuste kompott erinevatest koostisosadest, oleks vaja väga põhjalikku uuringut. Korrektset, teaduslikku, verifitseeritavat. Eetilist. Seadustega kooskõlas olevat. Sellist, mis ei tõmba oma nõmeduses teadlaste ja sotsioloogiliste uuringute mainele solgivett peale. Sellist, mis oleks midagi enamat kui lihtsalt võrdlemisi suvaline ja anonüümne küsitlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles