Flokside ilu ei või vaka all hoida

Sakala
Copy
"Aed ilma floksita pole mitte ainult eksimus, vaid patustamine suve vastu", on öelnud nimekas saksa aednik Karl Foerster.
"Aed ilma floksita pole mitte ainult eksimus, vaid patustamine suve vastu", on öelnud nimekas saksa aednik Karl Foerster. Foto: EVE NAABER

Sel nädalavahetusel näeb Viljandimaal Nõrga talus uhket flokside õitsemist ja floksinäitust. Kuigi sel aastal on nende lillede õitsemine veidi hilisem, on suur osa neist seal juba oma õied avanud.

5. ja 6. augustil saab floksinäitus Nõrga talus teoks juba 11. korda ning see on perenaise Krista Kuke sõnul kindlasti suve tippsündmus.

Kuke ütlemist mööda on floksinäitus ikka populaarne olnud, sest inimesed näevad seal eri sorte ning saavad nõu küsida ja põnevaid sorte kaasa osta. Lisaks saavad külastajad igal aastal näitusel oma lemmiku valida.

Nõrga floksikollektsioonis on üle 200 sordi. Õitsemine algab juuli esimestel nädalatel ja kestab septembrini. Õitsemise tipphetk on aga alati augusti esimestel nädalatel. Flokse on talus kasvatatud üle 20 aasta.

Taime teaduslik nimetus Phlox tuleneb kreeka keelest ja tähendab tõlkes leeki. Aedfloksi teine tuntud nimetus eesti keeles ongi aed-leeklill. Lillede keeles tähendab floks Kuke sõnul leppimist ja nõusolekut.

Nädalavahetusel võib Nõrga talu aias veeta kas või terve päeva, kella 10–17. "Pole ka seda muret, et kõht tühjaks läheb, sest avatud on erimenüüga kodukohvik," lausus perenaine.

Talu poolteise hektari suurune iluaed pakub üllatavaid vaateid, võludes hiiglasliku veesilmaga ja olles tõeline püsililleparadiis. Aia uhkuseks ongi suur flokside ja hostade kollektsioon. Traditsiooniline floksinäitus, mida näeb iga aasta augusti esimesel nädalavahetusel, on toonud talule tuntust nii Eestis kui välismaal.

Lisaks näeb aias sadu teisigi püsikuid, mis sobivad just taluaia stiili ja suure rehielamuga. Kujunduses on rõhk pandud keskmise ja kõrgema kasvuga liikidele ja sortidele. Perenaise erilised lemmikud on lisaks floksidele ja hostadele astilbed, siilikübarad, priimulad ja kõrrelised.

2009. aastal tunnistati Nõrga talu Suure-Jaani valla kauneimaks tootmistaluks ja 2010. aastal pälvis see auhinna vabariigi presidendi "Kauni Eesti kodu" konkursil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles