Noored leiavad laagris sõpru ja koguvad uusi oskusi (1)

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Söögisaali minnes jäävad jalatsid ukse taha.
Söögisaali minnes jäävad jalatsid ukse taha. Foto: Elmo Riig

Kodutütarde ja noorkotkaste suur suvelaager "Spekter" on toonud Kaitseliidu Sakala maleva noored neljaks päevaks Mulgi valda Nuutsakule ning sisustab nende aega põnevalt ja õpetlikult.

Esmaspäeval alanud laagri ligi 230 lapsest on moodustatud 10 rühma. Teisipäeva jooksul läbisid kõik rühmad töötubasid. Elektrilevi varjualuses kõneldi elektri ohtlikkusest ja -ohutusest, mobiilne sepp Õisust pajatas sepatööst ja noored proovisid kätt naela valmistamisel. Päästeameti demineerija rääkis oma tööst ning keskkonnaameti esindaja metsas liikumisest ja loodusest. Õpetati järve ääres veest päästmise võtteid, kui samal ajal teine rühm sai ujuda. Veebipolitseinik selgitas, missugused ohud on seotud internetiga, ning siiditrüki töötoas tegi iga laps oma särgile "Spektri" logo.

Hommik algab laagris kell 8, kui kõlab äratuslaul "Miks magate nii kaua, ei tõuse ülesse ...". "Mõne lapse tuju teeb see laul üsna pahuraks," ütles laagri peakorraldaja Vika Zieds naeruselt, kuid lisas, et üldiselt valtseb laagris hea meeleolu ning koduigatsust on märgata üksnes mõne esimest korda laagrisse tulnud noorema osavõtja juures. "Rühmad koosnevad eri vanuses liikmetest ja vanemad lohutavad väiksemaid, kui noil kurb tuju tuleb."

Kaks päris pisikest tüdrukut olid sööklatrepil pugenud Rahel Tafenau külje alla. Need olid ta õed, nelja-aastane Rosanna ja kuueaastane Susanna. Tüdrukute ema kuulub Naiskodukaitsesse ja askeldas köögis ning kõige vanem õde on samuti laagris. Rahel ütles, et oma vanema õe järgi ta kodutütardega liituski, sest need tegevused tundusid nii põnevad. "Laagris on tore ja tänasest päevast on jätnud kõige ägedama mulje pommiõpituba."

Kiideti ka teisi õpitube, eriti suukooli õpituba, milles oli kõneldud suuhügieenist.

Kämpingutes ja telkides elavatele seitsme- kuni 18-aastastele noorkotkastele ja kodutütardele lisaks on laagris üks rühm ukraina noori. Laagri teine peakorraldaja Antonina Eek on ühtlasi nendele tõlgiks. "Nad on linnadest pärit lapsed ja paljudele on see esmakordne telgis ööbimine," märkis ta. "Ehkki noorte vahel on keelebarjäär, on märgata huvi suhtlemise vastu."

Ukraina noori on tulnud laagrisse Võrust, Lihulast, Tartust ja Viljandimaalt. "Mõned lapsed olid ka eelmisel aastal "Spektri" laagris ja on näha, et nad on aasta jooksul palju paremini hakanud eesti keelest aru saama," nentis Eek.

Kolmapäeval muutub laager viikingikülaks: valmib mõõk, tehakse näomaaling ja proovitakse mõõgavõitlust. Päeval, mille viib läbi Noorte Kotkaste Heimtali rühma pealiku abi Reimo Jürjo, õpivad noored ise laagrielu korraldama. "Nii saavad laagrilised juhtimiskogemuse ning peavad mõtlema, kuidas viia läbi õpituba ja teha teiste rühmadega koostööd," lausus ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles