Juhtkiri Bussiliikluse võrdlemine ainult rongiliiklusega annab pooliku pildi

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Lux Expressi kadumine Viljandi–Tallinna bussiliinilt on nörritav, aga ei põhjusta praegu muud kui ebamugavusi. Häirekella oleks vaja lüüa siis, kui ka bussifirma Hansaliinid teataks, et enam ta Tallinna ei vii. See tekitaks juba parajat peamurdmist, kui mõelda kas või sellele, et bussiga saab vajadusel otse lennujaama sõita.

Kui ikka piisavalt soovijaid pole, tuleb liin sulgeda, tühjalt ei saa sõita ja lõputult kahjumit toota pole mõeldav. Lux Expressi seisukoht, et Elron noolib võrdlemisi suure osa sõitjatest oma vagunitesse, on seejuures ilmselt õige. Rongipiletid on odavamad kui bussipiletid ja rongid kiiremad kui bussid. Paraku võib küll Lux Expressil olla õigus, aga teha pole selle teadmisega midagi.

Sama hästi võiks öelda, et maksumaksja rahaga ülalpeetavad lasteaiad kärbivad eralastehoidude tiibu või et tasuta sõidud maakonnaliinidel lõikavad tanklakettide kasumitesse kääridega sisse. Me oleme ühiskondlikult otsustanud, et taskukohased lasteaiad on meile olulised, ning tasuta ühistranspordi tulevik on tume, aga ka kõige parempoolsemad poliitikud ei kõnele sellest, et maakonnaliinide pileti hind peaks võimaldama liinidel kasumisse jääda. Samuti oleme otsustanud, et rongiliiklus, selle arendamine, säilitamine ja tasku­kohasena hoidmine on prioriteet. Poliitiliselt poleks ka mõeldav automaksu kehtestamine, tasuta maakonnaliinide kaotamine ning seejuures rongiliikluse kalliks muutmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles