LIISA PAKOSTA Puuetega inimestelt ei tohiks automaksu küsida (1)

Liisa Pakosta, riigikogu liige (Eesti 200)
Liisa Pakosta, riigikogu liige (Eesti 200) Foto: Taavi Sepp

RAHVUSVAHELINE õigus on seadnud puuetega inimeste põhiõiguste kaitseks eesmärgi mitte luua takistusi ning barjääre erivajadustega inimeste liikuvusele, mistõttu ei saa Eesti mootorsõidukimaksu kehtestada nii, et puuetega inimeste ja nende pereliikmete õigustega ei arvestata.

Kujutage ette, et teie jalad on maksustatud. Ärkate, astute voodist välja ja laks – maks! Isegi kui te väga tahaksite, ei saaks te jalgadeta liikuda. Või tegelikult saaksite, aga liikumispuudega inimesele mõeldud abivahendi toel. Puudega inimesele ongi ratastool või kohandatud auto tema jalad, millega liikuda. Just seetõttu on automaksu puhul tehtud teistes riikides puuetega inimestele erisusi täielikust vabastusest kuni väiksema puude korral vähendatud maksuosani.

RAHANDUSMINISTEERIUM võttis mootorsõidukimaksu välja töötades aluseks eesmärgi teha võimalikult lihtne ja võimalikult väikeste erisustega maks. Lihtsus ei saa aga olla kunagi põhjenduseks sellele, et erivajadustega inimeste õigustega jäetaksegi arvestamata. Paraku on nii, et päriselt hooliv ühiskond ei ole kunagi lihtne ega maailma kõige lihtsama maksusüsteemiga ühiskond, sest tähendabki kogu aeg erisuste tegemist. Kui kõik oleks kõigile ühtemoodi, oleksid teistmoodi vajadustega inimesed abitult ühiskonnast välja jäetud. Eestiski on maksusoodustusi, millega toetatakse erivajadustega inimeste ühiskonnaelus osalemist.

Tagasi üles