Ilvesed said kaela moodsa seadme

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kahele ilvesele Soo­maal ja ühele Suure-Jaani jahipiirkonnas pandi märtsis kaela GPS-seadme, et loomauurijad saaksid nende kohta infot koguda. Ühele ilvesele oli see tema elus lausa teine GPS-seade.

Telemeetriline GPS-GSM-saatja pandi Eestis neljale täiskasvanud isasele ilvesele. Neist kaks olid Soomaa rahvuspargist, üks rahvuspargiga piirnevast Suure-Jaani jahipiirkonnast ja üks Järvamaalt Päinurme jahipiirkonnast.

Üks Soomaal kätte saadud ilves kaelustati esimest korda 2008. aasta detsembris, kuid selle saatja aku sai mullu suvel tühjaks ja seade lakkas töötamast. Et sama isend tabati uuesti, on  edaspidise jälgimisega võimalik mõista ilvese territoriaalse ja toitumiskäitumise muutumise seoseid tema peamise saagi metskitse arvukuse kõikumisega. Nimelt kahanes metskitse arvukus tunduvalt ekstreemsete ilmastikuolude tõttu 2010. aasta kevadtalvel.

Lisaks ilvestele pandi märtsis kaelus neljale metskitsele, et nendegi elu kohta senisest rohkem infot hankida. Metskitsede uurimine algas 2008. aastal, kui GPS-seadme said esimesed kolm looma Tipu uurimisalal Soomaa rahvuspargi läheduses. Tänavu said seadme Järvamaal asuvad kitsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles