Elektrilevi ehitab Viljandimaal 65,3 kilomeetrit liini paremaks

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Elektriliinid. Pilt on illustratiivne.
Elektriliinid. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Viljandimaal maa peal ja all kulgevast enam kui 4000 kilomeetri pikkusest elektrivõrgust uuendatakse sel ja järgmisel aastal ilmastikukindlaks poolteist protsenti kogumahust ehk 65,3 kilomeetrit.

4,3 miljoni euro eest on Elektrilevil plaan ehitada 42,2 kilomeetrit õhuliini ja 23,1 kilomeetrit maakaablit ning lisaks veel 29 uut alajaama.

Elektrilevi juhatuse esimehe Mihkel Härmi seletusel on varustuskindluse ja pinge kvaliteedi tagamine, hajatootmise toetamine ja elektrisõidukite laadimise vajadus pannud elektrivõrgule üha suuremaid ootusi ning võrku tuleb järjest uuendada ja parandada.

Sellest, et aastatega on Viljandimaal elektrivõrk paremaks saanud, annab tunnistust rikete hulk. Kui 2016. aastal oli maakonnas 1402 riket, siis mullu oli see näitaja 848. Maakonnas olevatest liinidest on 70 protsenti ilmastikukindel ning võrku on liidetud 1655 elektritootjat koguvõimusega 63,3 megavatti, mis on maakondade arvestuses neljas tulemus.

Härm andis pressiteate vahendusel teada, et Elektrilevi on seadnud eesmärgi järgmise viie aastaga elektrivõrku kiirendatud korras uuendada. Kui eelmise viie aasta jooksul investeeriti 480 miljonit eurot, siis järgmisel viiel aastal on eesmärk investeerida miljard.

Viljandimaale vähemalt sel aastal suurt hüpet ei jõua ning pigem on investeeringute hulk kilometraažilt vähenenud. Ilmastikukindlat võrku ehitas Elektrilevi Viljandimaal mullu 75 ja tunamullu 107 kilomeetrit.

Elektrilevi haldab Eestis 61 000 kilomeetrit elektriliine, millest on 73 protsenti ilmastikukindlat võrku. Viljandimaal on 4338 kilomeetrit liini, millest ilmastikukindel on 2929 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles