Õpilasesinduste kogu peab laagrit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meenutus eelmisest talilaagrist.
Meenutus eelmisest talilaagrist. Foto: Erakogu

Homme kogunevad Tõrva lähistele Viljandimaa õpilasomavalitsuste esindajad, et kahe päeva jooksul rääkida sellest, miks sõna «riigieksam» kordub refräänina igas tunnis ning mis saab maakonna koolidest.


Viljandimaa õpilasesinduste kogu neljas talilaager on keskendunud riigi kavale lahutada põhikoolid gümnaasiumidest ning peaesinejana astub noorte ette Viljandi maavanem Kalle Küttis.

Õpilasesinduste kogu esimees Erkki Jaanhold ütles, et ehkki haridusvõrgu ümberkorraldamine on kaua päevakorral olnud, napib noortel ikka veel infot. «Õpilasesindusteni pole sellekohaseid materjale ja statistikat jõudnud,» ütles Jaanhold, kes õpib Jakobsoni gümnaasiumis.

Sama kinnitasid teiste koolide esindajad. Linna õpilasomavalitsused pole küll arvamusküsitlusi korraldanud, ent teema on noorte seas kõneaineks ning gümnaasiumide liitmisest rääkides on igaüks oma kooli patrioot. «Paljud väited põhinevad siiski emotsioonidel,» nentis Erkki Jaanhold.

Ehkki haridusvõrgu ümberkorraldamine puudutab ka õpetajaid, pole nad proovinud õpilaste arvamust mõjutada. «Noored on piisavalt arukad, et ise erapooletult otsustada,» lausus Tanel Peet Viljandi maagümnaasiumist.

Laagris on arutuse all ka riigieksamite teema. Esinduskogu liikmete tähelepanekut mööda on õpilastel välja kujunenud lausa refleks, et kui õpetaja kasutab sõna «riigieksam», teritavad nad kõrvu, muidu aga jätavad palju vajalikku tähele panemata.

Noorte väitel on õpetajad keelitanud nõrgemaid õppureid oma aines eksamit mitte tegema ning paljudele vanema kooliastme õpilastele pole gümnaasiumi õppekava jõukohane. Selles, et kutsehariduse maine on madal ja erialade valik väike, esinduskogu liikmed nii ühel meelel polnud.

Talilaagris astub juba kolmandat korda noorte ette Eesti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Randel Länts, kes räägib avalikust esinemisest. Ettevõtmise peakorraldaja Mart Saar toonitas, et poliitilised vaated ei mängi siin mingit rolli. «Tegu on lihtsalt Viljandimaalt pärit eduka noore inimesega, kellest tasub eeskuju võtta,» selgitas ta. Noortega tuleb vestlema ka europarlamendi liige Katrin Saks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles