RAHVAS ÜTLEB Kui palju ja kas üldse jätate restoranis jootraha?

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Kui palju ja kas üldse jätate restoranis jootraha?
Kui palju ja kas üldse jätate restoranis jootraha? Foto: Sakala

Kuigi majanduslikud olud on, nagu nad on, ei paista restoranides ja söögikohtades klientide puudust olevat. Nii mõnigi inimene võib aga pärast söömist kimbatusse sattuda: kas jätta jootraha ja kui palju? Abiks selle küsimuse lahendamisel võib olla teadmine, kui palju teised jootraha jätavad.

Jootraha jätmisega on maailmas nii ja naa. Mõneski riigis, näiteks Jaapanis, peetakse seda solvavaks ja teenindajat alandavaks liigutuseks ning kui rumalavõitu turist seda ei tea, siis joostakse lausa tänavale järele jootraha tagasi andma. Ameerika Ühendriikides on aga jootraha jätmine tavapärane osa teenindusmajandusest ning seda võetakse arvesse isegi palgaarvestuses: riiklik miinimumpalk on Ühendriikides 7 dollarit 25 senti, jootraha saavatel ametikohtadel ehk siis peamiselt ettekandjatel ja baaritöötajatel on aga eraldi miinimumpalk 2 dollarit 13 senti. Jätmata jätmine oleks töötajate nälga jätmine.

Eesti jääb kuskile nende kahe maailmavaate vahepeale, nagu ka geograafiliselt loogiline tundub. Kui jootraha ei soovi jätta või ei ole võimalik jätta, siis sellele viltu ei vaadata ning paljudel inimestel ei olegi sellist harjumust. Võõras see komme meie kultuuriruumis aga ka ei ole, kuigi minevikus oli see rohkem nagu altkäemaks, et šveitser populaarse söögi- või joogikoha uksest üldse sisse laseks. Tänapäeval pole hea teeninduse puhul jootraha jätmine enam sugugi haruldane. Kui aga jätta, võib tekkida küsimus, kui palju oleks kohane jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles