VANAMUUSIKA FESTIVAL Mitmekülgne kava ja maailmatasemel muusikud

, muusikakooli õpetaja
Copy
Viljandis sai osa Kanadast pärit virtuoosse klassikalise kitarristi Rémí Boucher’ ja Grammyga pärjatud orkestri Kremerata Baltica koosmängust.
Viljandis sai osa Kanadast pärit virtuoosse klassikalise kitarristi Rémí Boucher’ ja Grammyga pärjatud orkestri Kremerata Baltica koosmängust. Foto: Jaan Männik

38. Viljandi vanamuusika festival pühitseti sisse barokkviiulite pidumänguga "Trionfo del Barocco". Tallinna Barokkorkester on Eestis esimene omataoline, asutatud 1987. aastal ja kaks aastat hiljem mänginud seitsmendal Viljandi festivalil. 

Seekord juhatas orkestrit mitmekülgne viiuldaja, vioolamängija ja dirigent Nazar Kozhukhar, kes on võitnud üle maailma mainekaid konkursse. Alates esimesest loost, milleks oli Johann Caspar Ferdinand Fischeri süit "Les Journal de Printemps" (1695), rullusid kuulajate ees lahti barokkmuusikale iseloomulikud jooned: pidulikkus, sära, tantsulised rütmid, mis sageli on peidetud mitmehäälsesse helikangasse, justnagu ooperiaariatest mahakirjutatud õrnad ohkavad fraasid või kirglikud motiivid. Veenvalt toodi esile baroki peamine tunnusjoon, milleks on kõnelev muusika. Orkestrit innustas oma aktiivse viiulimängu ja kogu füüsisega juhatav Nazar Kozhukhar.

Kui läksin dirigenti lava taha tänama, ütles ta: "Teil on suurepärased mängijad, aga tegemist on projektiorkestriga, iga mängija on seotud mõne teise kollektiiviga ja ühist prooviaega napib. Miks Eestis pole pidevalt tegutsevat barokkorkestrit nagu Soomes?"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles