Jäätmevedaja viib varem tellitud pakendikoti tasuta ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reeme Remmelgas
Reeme Remmelgas Foto: Elmo Riig / Sakala

KINNISVARAHALDUR Andres Nuut kirjutab 21. jaanuari «Sakala» arvamuskülje loos «Laokil lubadused, logisev loogika», et sorditud jäätmete konteineri äravedamise eest tuleb maksta nii palju, et kui inimene soovibki oma prügi liigitada, muutub see tegevus rahaliselt ebaotstarbekaks.


Mõni päev hiljem, 30. jaanuari «Sakalas» nendib Nuut artiklis «Kuhu jäi asjakohane teave?», et ta pole teadlik pakendite kotti kogumise võimalusest.

Viljandi linnavalitsus on koos Eesti Pakendiringluse ja Ragn-Sellsiga pannud linna 33 kohta eelsorditud jäätmete jaoks kokku 68 konteinerit. Linnavalitsuse algatusel on siia paigaldatud lisaks veel kaheksa konteinerit, mille tühjendamise ja äraveo eest tasub tema.
Taaskasutusorganisatsioonide konteinerite tühjendamine on linnaelanikele samuti tasuta, sest selle eest on nad juba poes kaupa ostes maksnud.

Viljandi asustustihedust arvestades peab meil olema jäätmetekitajast 500 meetri raadiuses vähemalt üks kogumiskoht. See nõue on täidetud. Kui aga inimene või korteriühistu soovib pakendikonteinerit oma maja juurde ehk tahab kasutada niinimetatud mugavusteenust, tuleb tal konteineri tühjendamise eest ise maksta.

JÄÄTMESEADUS kohustab meid prügi sortima. Alates selle aasta 15. jaanuarist kehtivad Viljandi prügilasse jäätmete ladestamisel uued piirhinnad, mille väljatöötamisel on arvestatud saastetasu tõusu ja prügila sulgemistasu.

Ühe tonni sortimata jäätmete ladestamise hind on 2360 krooni. See kehtib neile, kes ei ole liitunud korraldatud olmejäätmete veoga, ja neile, kelle puhul on avastatud, et nad ei täida sortimiskohustust. Neile, kes jäätmeid sordivad, kehtib lepingusse märgitud teenuse hind, mis tuleneb konteineri suurusest ja selle tühjendamise sagedusest.

Inimeselt, kes oma jäätmed ise ära veab, Viljandi prügilas pakendijäätmete ega paberi ja papi äraandmise eest tasu ei küsita.

VILJANDIS ON nüüd võimalik ka pakendijäätmete kotti tellida. See on sajaliitrine ja läbipaistev. Inimese abistamiseks on koti peal kirjas loetelu, mida sellesse panna võib.
Pakendikotti kogutakse ainult puhtaid ja veega üle loputatud pakendijäätmeid: plastist joogipudeleid ja kanistreid, küpsise-, salati-, jogurti-, või- ja einekarpe, šampoonipudeleid, joogikõrsi, plastist ühekorranõusid, majoneesi-, ketšupi- ja õlipudeleid, plastist pudelite ja kanistrite korke, läbipaistvaid ja värvilisi pakkekilesid ja ostukotte ning vahtplasti ehk paisutatud vahtpolüstüreeni.

Metalltaarast sobivad pakendikotti alumiiniumist ja plekist joogipurgid ja topsid, toidu- ja joogipakendite kaaned ja korgid, konservikarbid ning hulgipakendi metallist lindid ja klambrid.

Kartongtaarast võib kotti panna mahla-, veini-, piima- ja jogurtipakendeid ning kartongist kiletatud karpe. Pakendikoti kõrvale kogutud ja pakki seotud vanapaberi viib samuti jäätmevedaja tasuta ära.

Pakendikotti ei tohi koguda segaolmejäätmeid ega ohtlikke aineid, samuti määrdunud ja vettinud pakendeid.

Tagatisrahaga pakendid saab viia lähimasse kokkuostupunkti, mis asuvad suuremate ostukeskuste juures, või kauplusse. Segaolmejäätmete tarvis peab igal prügitekitajal olema vajaliku suurusega jäätmekogumismahuti. Ohtlikud jäätmed ja nende pakendid tuleb viia Viljandi prügilasse selleks ette nähtud vastuvõtupunkti.

KUIDAS PAKENDIKOTTI saada? Selleks tuleb võtta ühendust aktsiaseltsi Cleanaway klienditeenindajaga ning sõlmida korraldatud jäätmeveo lepingu lisa, millega lepitakse kokku pakendikoti üleandmise koht ja sagedus.

Miks pakendikoti teenuse võimalusest varem ei räägitud? Kindlasti ei ole tegemist teadliku salatsemisega. Põhjus on lihtsalt selles, et me alles jõudsime selle tulemuseni.

Eelmisel aastal pöördusid inimesed sageli linnavalitsuse poole palvega, et konteinereid Viljandisse juurde toodaks. Kahjuks pole taaskasutusorganisatsioonidel selleks raha ja seadus ei kohusta neid Viljandi-suuruses linnas rohkemaks, kui juba tehtud on. Seega ei ole linnavalitsusel võimalik nende käest pakendikonteinereid juurde nõuda.

Soovist elanikele vastu tulla jõuti koostöös Cleanawayga pakendijäätmete koti teenuseni.

Cleanaway muretses spetsiaalsed kotid otse tootjalt ja need vastavad kõikidele pakendite kogumise nõuetele. Kotte saavad kasutada nii eramute ja korterelamute elanikud kui korteriühistud.

Neil, kel on korraldatud jäätmeveo leping sõlmitud, palume tulla Cleanawaysse, et sõlmida lisaleping. Seejärel tuleb jäätmevedaja lepingu lisas ette nähtud ajal kohale ning viib prügikotid ilma tasu nõudmata jäätmejaama.

Kortermajade elanikud peavad pakendikottide saamiseks pöörduma ühistu või maja haldaja poole. Too sõlmib Cleanawayga lepingu lisa ja saab selle vastu kotid.

Kottidele tuleks peale kirjutada korterinumber või nimi. Seda on tarvis teha ühistu elanike endi huvides, et vajaduse korral oleks võimalik tuvastada jäätmetekitaja, kes ei kasuta kotti nõuetekohaselt, ning temale arve esitada.

PAKENDIKOTTE on võimalik kasutada alates 30. jaanuarist, kui Viljandi prügilas käivitati eelsorditud prügi sorteerimise liin.

Pakendikottide teenusest räägime laiemalt ja vastame ka teistele jäätmekorralduses üles kerkinud küsimustele 16. veebruaril «1Lehe» vahel ilmuvas linna ajalehes, mis jõuab kõikidesse Viljandi postkastidesse.

Oleme arutanud ka «Sakala» peatoimetajaga, et lähitulevikus võiks anda võimaluse esitada küsimusi lehe võrguväljaandes. Tekkivate probleemide korral võib alati infot ja nõu küsida ka linnamajandusametist või Clean­awayst.

NII LINNAVALITSUS kui olmejäätmete vedu korraldav aktsiaselts Cleanaway teevad kõik, et Viljandis käidaks jäätmetega ümber häid tavasid järgides.
Täname kõiki, kes jäätmemajanduse uuendustega kaasa on läinud ja annavad oma panuse elukeskkonna puhtamaks muutmisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles