MEIE AEDADE LOOD Viljandi linnameister otsib põnevaid aedu ja ajalooga taimi, et neist näitus kokku panna

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Linnameister Gea Valner paneb kokku näitust Viljandi põnevatest aedadest ning taimedest, mis neis kasvavad.
Linnameister Gea Valner paneb kokku näitust Viljandi põnevatest aedadest ning taimedest, mis neis kasvavad. Foto: Elmo Riig

Pärandaiandusele pühendatud aasta tähistamiseks on Viljandis sügisel plaanis avada näitus "Meie aedade lood", mis tutvustaks Viljandi aedade, nendes kasvavate taimede ja nende aedadega seotud inimeste lugusid. Selleks on vaja aiad ja inimesed üles leida ning Viljandi linnameister kutsub üles neist endale teada andma.

Linnameister Gea Valneri sõnutsi tahab ta tutvustada, jäädvustada ja esile tõsta mitmesuguseid taimi ja inimesi, kes neid taimi kasvatavad. Samuti on tema arvates väga tähtis, et lood, mida endaga kaasas kantakse, saaksid jäädvustatud. "Viljandi on ju rikkaliku aiandi- ja aianduselugudega linn, kus on olnud palju liigirikkust, külluslikke aedu ja palju viljakat pinnast," märkis Valner.

Plaanitav näitus keskendub tema kinnitusel peamiselt aedade ja inimese suhtele. "Kas ja kuidas aed meid mõjutab? Kas taimedele pühendatud aeg annab meie elule väärtust ja tähendusrikkust juurde või varastab hoopis meie aega? Kui palju mõjutavad meie aiad meie lugusid ning kui kaovad teatud taimed ja keskkonnad, siis kas üldse on võimalik säilitada nendega seonduvaid oskusi ja teadmisi?" tõi Valner näiteid küsimustest, millele võiks vastust otsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles