Clevon tõi esimese ettevõttena Euroopas tänavatele autonoomsete robotkullerite pargi

Egon Valdaru
, reporter
Copy
27. juunist toimetavad Clevoni mehitamata robotkullerid kaupu kohale Vilniuses. Maksimaalse ohutuse tagamiseks liiguvad robotkullerid kiirusega kuni 25 kilomeetrit tunnis.
27. juunist toimetavad Clevoni mehitamata robotkullerid kaupu kohale Vilniuses. Maksimaalse ohutuse tagamiseks liiguvad robotkullerid kiirusega kuni 25 kilomeetrit tunnis. Foto: Clevon

Isejuhtivate sõidukite arendaja Clevon andis pressiteate vahendusel teada, et tihendab koostööd Leedu toidupoeketiga IKI. Tänasest toovad nad Vilniuse tänavatele Euroopa esimese igapäevateenust osutavate robotkullerite pargi, mida haldab viimase miili vedude platvorm LastMile.

Teenus on juba saadaval: kolm Clevoni robotkullerit toimetavad ostud kätte ilma juhita ja vähendavad sellega kojuveo hinda. Tellimused võetakse peale IKI toidupoest Mindaugase tänaval ning viiakse otse kliendi ukseni kesklinna piirkonnas.

Toidukaupu vedavad robotkullerid kasutavad pealisrakendusi, millel on eri suuruses lukustatavad kambrid nii väiksemate kui ka suuremate tellimuste veoks. Kokku suudavad kolm masinat korraga klientidele viia kuni seitse tellimust. 

Eelmisel aastal korraldatud katseprojektis kasutas LastMile ühte Clevoni robotkullerit Vilniuse Balsai linnaosas. See oli Leedu esimene mehitamata robotkuller, mis sõitis avalikel teedel ja pakkus tarneteenust klintidele. Kolme kuuga läbis see ligikaudu 2000 kilomeetrit ning saavutas häid tulemusi erinevates ilmastiku- ja liiklusoludes.

LastMile’i tegevjuht ja kaasasutaja Tadas Norušaitis ütles, et katseprojekt tasus end ära, sest kliendid olid innukad uuendust proovima ning andsid teenusele hindeks viiepallisüsteemis 4,8.

"Me usume, et need robotid annavad meile suure eelise kojuveo valdkonnas, sest kliendid saavad oma tellitud kauba kiirelt kätte isegi kesklinnas ja tipptunnil," rääkis Norušaitis. "Kiirus on üks olulisimaid kriteeriume ostlejatele, kui nad valivad kojutarne viisi – ligi 95 protsenti meie klientidest ostavad kaupu, mille puhul soovitakse tarnet mõne tunni jooksul."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles