TÄISMAHUS KÕNE President Alar Karis: Eesti riigikaitse esimene kaitseliin on ühtekuuluvustunne ja veendumus, et siin on meie kõigi kodu (1)

Alar Karis
, Eesti Vabariigi president
Copy
President Alar Karis pidamas kõnet Viljandis Vabaduse platsil.
President Alar Karis pidamas kõnet Viljandis Vabaduse platsil. Foto: Elmo Riig

KAITSELIITLASED, noored kotkad, kodutütred! Armas Eesti rahvas!

24. veebruaril 2022. aastal alanud Venemaa täiemahuline agressioonisõda Ukraina vastu on ka meie paljude arutelude keskmesse tõstnud Eesti julgeoleku, riigikaitse ja kaitsetahte. Neid vestlusi on peetud igal pool, riigikogust kõigi Eesti kodudeni. Nii ongi õige, sest meie maa ja inimeste julgeolek on meie kõigi asi. Minule vahest kõige olulisem mõte nendest aruteludest on ka uues julgeolekupoliitika aluste dokumendis öeldu: Eesti julgeolek algab meist endist, sealhulgas iga üksikisiku tegevusest ja valmisolekust. Täna siia rivistunud kaitseliitlased, noored kotkad ja kodutütred on sellest hea ja ilus eeskuju.

Kusjuures, sellele lisandub veel üks oluline põhimõte, mida näeme ka igal võidupüha paraadil – vabatahtlikkus, tuhandete inimeste soov vabatahtlikult ja ise tegutseda Eesti julgeoleku hoidmise nimel. See sai alguse rohkem kui 30 aastat tagasi, kui ka toona väga noored või lihtsalt noored Martin Herem ja Riho Ühtegi, kes kooli ja kes töö kõrvalt, olid ühed Kaitseliidu taastajatest. Sellist kirge ja usku vajame praegugi.

SIINKOHAL meenutan hiljutist rõõmustavat näidet laiapindsest Eesti riigikaitsest. Mõned päevad tagasi tunnustati esmakordselt pooltsada ettevõtjat, kes on silmapaistvalt panustanud riigikaitse toetamisse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles