Kohus jättis Põhja-Sakala valla 226 000 eurost ilma

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Võhma koolimaja valmis 2020. aastal küll enam-vähem õigeks ajaks ja õppeaasta sai alata 1. septembril, aga tagantjärele on selgunud vead, mis on valla jätnud ilma sadadest tuhandetest eurodest.
Võhma koolimaja valmis 2020. aastal küll enam-vähem õigeks ajaks ja õppeaasta sai alata 1. septembril, aga tagantjärele on selgunud vead, mis on valla jätnud ilma sadadest tuhandetest eurodest. Foto: Marko Saarm

Halduskohus leiab esmaspäeval avaldatud otsuses, et riigi tugiteenuste keskus tegi õigesti, kui jättis Põhja-Sakala valla ilma 226 000 eurost, sest Võhma kooli ehitamisel ei pööranud toonased vallajuhid piisavalt tähelepanu, kes on peatöövõtja lepingupartnerid, ja panid mööda ehitajalt garantiiaja nõudmisel.

Riigi tugiteenuste keskus (RTK) leidis 2022. aasta kevadel, et Võhma kooli ehitamiseks vallale lubatud 2,46 miljoni euro suurusest euroabist tuleb maha võtta 226 000 eurot ehk ligi kümme protsenti, sest ehitajalt garantiiaja tagatise nõudmisel rikuti reegleid sel määral, et tegemist oli hankelepingu lubamatu muutmisega. Garantiiaja tagatist küsiti RTK meelest hilisemisega ja selle garantii kehtivusaeg oli nõutust lühem.

"Rikkumine oli," tunnistas Põhja-Sakala vallavanem Karel Tölp, kes polnud kuidagi seotud Võhma kooli ehitamisega ega ka mitte RTK otsuse peale kohtusse pöördumisega. Küll aga on vallal kindel plaan halduskohtu otsus edasi kaevata, sest küsimus on RTK määratud karistuses ehk korrektsioonimääras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles