Ukraina ajalugu: sõda sõja otsa

Margus Haav
, reporter
Copy
Kuigi Ukraina on sattunud maailma tähelepanu keskmesse alles hiljuti, on tal pikk, dramaatiline, aga ka põnev ajalugu. Ukraina lipuga kaunistatud ausammas on Kiievis püstitatud Tarass Ševtšenkole, kes oli ukraina kirjanik ja kunstnik, tänapäevase ukraina kirjanduse rajaja.
Kuigi Ukraina on sattunud maailma tähelepanu keskmesse alles hiljuti, on tal pikk, dramaatiline, aga ka põnev ajalugu. Ukraina lipuga kaunistatud ausammas on Kiievis püstitatud Tarass Ševtšenkole, kes oli ukraina kirjanik ja kunstnik, tänapäevase ukraina kirjanduse rajaja. Foto: Anastasiia Smolienko

Ukraina peab sõda. See on sõda elu ja surma peale Venemaaga, sõda oma territoriaalse terviklikkuse ja sõltumatuse eest. Aga kuigi Ukraina on kõigil huulil ja südames, ei tea ilmselt paljud, kui mahukas ja kirev on selle riigi minevik.

Ajaloolase Serhi Plohhi raamatu «Euroopa väravad. Ukraina ajalugu» põhiline sõnum on, et Ukraina olevikust ja tulevikust arusaamiseks peabki uurima selle maa minevikku. Ajalugu on Ukrainal aga verine, pea­aegu kõik viimase kahe ja poole tuhande aasta suuremad ja ahnemad vallutajad alates pärs­lastest on seal taplemas käinud. Praegune sõda on Ukraina alade ja suveräänsuse pärast peetud lahingute pikas ajaloos lihtsalt kõige viimane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles