Helmut Hallemaa: Vabadussõja mälestussammas tänab ja tasub ammuse auvõla

Helmut Hallemaa
, Viljandi linnavolinik
Copy
Viljandis Vabaduse platsil on viimastel nädalatel ja kuudel käinud vilgas ehitustöö. Pildil pooleliolev sammas 7. juunil.
Viljandis Vabaduse platsil on viimastel nädalatel ja kuudel käinud vilgas ehitustöö. Pildil pooleliolev sammas 7. juunil. Foto: Elmo Riig

JA OLEMAS ta varsti ongi! Viljandimaa vabadussõjas langenute mälestussamba taastamine on lõpusirgel. Asub ta Viljandi uuenenud Vabaduse platsil mõisapargi servas, nii et on oma esialgsel kujul peaaegu oma esialgses kohas, ainult mõne meetri võrra nihutatult. Taasavame oma samba Eesti Vabariigi 105. aasta võidupühal.

Viljandi on tänavu üleriigiliste võidupüha ürituste keskmes: Kaitseliidu paraad korraldatakse meie juures ja siit lähetatakse üle kogu maa võidutuli.

Vabadussõjal, mis peeti 28. novembrist 1918 kuni 1920. aasta 2. veebruarini, oli ja on Eesti Vabariigi sünni ja kestmajäämise loos roll, mida pole võimalik üle hinnata. Meie noor riik võitis selles sõjas Nõukogude Venemaad. Võnnu, lätlaste Cēsise lähedal sunniti 1919. aasta 23. juunil alistuma ka Saksa Landeswehr. Venemaaga sõlmiti Tartu rahuleping, mis tagas Eesti riikliku iseseisvuse ja rahvusvahelise tunnustuse. Sõjategevuse tõttu kaotas paraku elu ligi 6500 Eesti kodanikku, neist 876-l oli seoseid ajaloolise Viljandimaa ja kultuuriloolise Mulgimaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles