Ratastooliga kiriku uksel ehk Matustele pääseb vaid see, kes käib omal jalal

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Matustele minnes jäi Rea Lensmann hätta kiriku välisuksel. Skuutriga ta sealt üle ei pääsenud ning astmetest ületõstmine ei tulnud ka kõne alla.
Matustele minnes jäi Rea Lensmann hätta kiriku välisuksel. Skuutriga ta sealt üle ei pääsenud ning astmetest ületõstmine ei tulnud ka kõne alla. Foto: Marko Saarm/erakogu

Kui ligi 30 aastat Soomes elanud endine viljandlanna Rea Lensmann mai alguses matustele minnes Jaani kiriku välisukseni jõudis, mõistis ta, et kirikusse sisse ta ei pääse. Vähemalt mitte selle invaskuutriga, mida ta liikumiseks kasutab. Ekspertide hinnangul on ligipääs Viljandi avalikele ehitistele aja jooksul küll paranenud, aga parandamist on veel küllaga.

Lensmann on aastakümnete jooksul Viljandis käinud sagedasti ja näinud, et tingimused ratastoolis liikujale on küll paranenud, aga neid ei saa endiselt võrrelda Soome linnade omadega. Ei ole üldist andmebaasi, kust võiks uurida, kuidas liikumisraskustega inimene ühte või teise avalikku hoonesse pääseb, ning pole seda infot tihti ka asutuse kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles