Rahvusvahelised meediaorganisatsioonid on mures: ajakirjanduse käibemaksu tõus on ohtlik samm

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Kui riigikogu muudatused heaks kiidab, hakkab 2025. aastast Eesti ajakirjandusele kehtima üheksaprotsendiline käibemaksumäär.
Kui riigikogu muudatused heaks kiidab, hakkab 2025. aastast Eesti ajakirjandusele kehtima üheksaprotsendiline käibemaksumäär. Foto: Konstantin Sednev

Euroopa meediaettevõtjaid ühendav organisatisoon News Media Europe (NME) ja World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA) ehk maailma ajalehtede ja kirjastajate ühendus andsid teada, et nende hinnangul on kahetsusväärne, et Eesti valitsus ja riigikogu on otsustanud ainsana Euroopa riikide hulgas suurendada ajakirjandusväljaannete käibemaksu määra.

Valitsuskoalitsioon otsustas eelmise nädala neljapäeval tõsta ajakirjanduse tellimustele kehtivat käibemaksu määra seniselt viielt protsendilt üheksa protsendini. Nelja maksumuudatuse seaduse eelnõu, millega tõuseb nii hotellide kui ka ajakirjanduse käibemaks, sai esmaspäevasel valitsuse istungil ametliku heakskiidu ning saadeti riigikokku teiseks lugemiseks.

Rahvusvaheliste meediaorganisatsioonide sõnutsi on ajakirjanduse käibemaksu tõus ohtlik samm, mis ohustab ajakirjanduse kvaliteeti ja kitsendab Eesti väljaannetel ajakirjanike palkamise võimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles