Minister andis Viljandis avalöögi uuele lotole

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Rein Lang ostis Eurojackpoti lotopileti Viljandist Männimäe Selverist.
Kultuuriminister Rein Lang ostis Eurojackpoti lotopileti Viljandist Männimäe Selverist. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kultuuriminister Rein Langi rahakotis on alates reedest viis võimalust võita vähemalt kümme miljonit eurot, sest ta oli Eestis üks esimesi, kes ostis just müügile tulnud Eurojackpoti pileti.

Minister lunastas kümme eurot maksva viie mänguväljaga lotopileti kümme minutit pärast kella kaheksat Viljandis Männimäe Selveris. Lang arvas selle olevat endal elu esimese lotopileti.

Reede õhtul kell 20 Eestis alanud ja suurt osa Euroopat hõlmavas lotomängus on igal nädalal jackpot’i suurus vähemalt 10 miljonit eurot, aga võit võib ulatuda ka 90 miljoni euroni. Esimene loosimine, milles osalevad ka eestlaste piletid, on 23. märtsil.

«Kulub ära,» vastas minister küsimusele, mis saab, kui jackpot’i peaks võitma just tema. Lubadust, et kultuuriministri võiduraha läheks eesti kultuuri tarbeks, näiteks Eesti Rahva Muuseumi ehitamiseks, Rein Lang ei andnud.

Ministri lotopileti ostmine oli sümboli väärtusega tegu, sest Eesti Loto annab suurema osa kultuurkapitali ja hasartmängumaksu nõukogu tulust. Seega, mida rohkem inimesed lotot mängivad, seda enam jõuab raha Eesti kultuuri ja sporti.

«On küll öeldud, et see on ebaeetiline,» viitas Lang väidetele, et kultuuri ei kõlba toetada pahest saadud rahaga. «Lotomängud siiski ei tekita sõltuvust.»

Kultuuriministri jutu järgi on sellise süsteemi järgi kultuuri rahastamine õige ja tema seda muuta ei kavatse.

«Kindlasti ei lähe hasartmängust saadav raha edaspidi ainult Eesti Rahva Muuseumi rajamiseks,» teatas Lang. «Saame ka selle valmis, ilma et peaksime praegusi põhimõtteid muutma.» Muuseumi rajamiseks vajamineva raha saamiseks kulub kultuurkapitalil seniste arvutuste järgi 10—12 aastat.

«Mida rohkem lotot ostetakse, seda kiiremini läheb,» tõdes Lang.

Männimäe Selveri lotomüüja sõnul on Eesti Loto piletite müük viimasel ajal hoogustunud. Näiteks uudse Eurojackpoti pileteid hakati ostma kohe kell 20, kui Eestis nende müük algas.

«Inimesed ootasid enne kella kaheksat järjekorras,» lausus müüja. Nii polnud otse Ugala etenduselt poodi saabunud kultuuriminister isegi kümne esimese ostja seas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles