Jätkuv põud ja saabuv kuumus lisavad tuleohtu ning laastavad põllumajandust

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Laupäeval Ärikülas lahvatanud rabapõleng sai alguse piirkonnas, kus tuleoht looduses on äärmiselt suur.
Laupäeval Ärikülas lahvatanud rabapõleng sai alguse piirkonnas, kus tuleoht looduses on äärmiselt suur. Foto: Marko Saarm

Kui laupäeval Mulgi vallas Ärikülas lahvatanud rabapõleng sai alguse tuleohukaardi järgi punases ehk ülimalt tuleohtlikus tsoonis, siis näiteks Pärnumaal Krundikülas olnud metsapõleng, mille tõttu tuli mitmeks tunniks sulgeda liiklus Via Baltical, puhkes keskmise ohuga piirkonnas. Ilmaprognoos annab alust arvata, et tuleoht suureneb ning põllusaaki laastav põud jätkub vähemalt nädala lõpuni.

Esmaspäevast hakkab päevane temperatuur kerkima ning reedeks on oodata päeval kuni 30 kraadi. Palju jahedamad pole ka kolmapäev ja neljapäev, mil ilmaprognoos näitab maksimaalselt 28 ja 29 soojakraadi.

Laupäeval hakkab kõrgrõhuala ilmateenistuse teatel aeglaselt lagunema ja lõuna poolt läheneb madalrõhulohk. Suureneb vihma ja äikesevõimalus eeskätt Liivi lahe ümbruses. Õhutemperatuur võib sel päeval kerkida aga 31 kraadini.

Kuniks suurt vihma ei tule, suureneb metsades tuleoht, mis on juba praegu Harju-, Rapla- ja Järvamaal ning Ida- ja Lääne-Virumaal paisunud äärmiselt suureks. Samasugune on seis Valgamaal ning osal Viljandimaast.

Eestimaa talupidajate keskliit pöördus esmaspäeval avalikkuse poole, et jagada muret ohu pärast, mis on seotud põuastest ilmastikutingimustest tuleneva loomasööda puudusega.

Põuaste ilmade tõttu ei ole talud suutnud liidu teatel piisavalt sööta varuda ja kui järgmise 10 päeva jooksul ei saja vihma ja temperatuur tõuseb üle 27 kraadi, võib osa Eesti loomakasvatusest seista silmitsi söödapuudusest tuleneva likvideerimisohuga.

Talupidajate keskliidu juhatuse liige Kerli Ats rõhutas pressiteates, et olukord tekitab muret, ning tõi näite 2018. aasta suvest, mil Rootsis, Saksamaal ja Hollandis tekitasid karmid ilmastikutingimused teraviljasaagi ja söödatootmise vähenemise. See sundis põllumajandustootjaid ammendama oma talvevarusid ning tõi kaasa karjade vähendamise, sundides talupidajaid saatma oma loomi tapamajja.

Seega kutsub liit teraviljakasvatajaid, kellel on haljasväetisena sissekündmiseks liblikõieliste põlde, koostööd tegema loomakasvatajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles