VIDEO ⟩ Päästjatel käis külas sauna kippunud saarmas

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Saarmas püüti puuri ja viidi loodusesse
Saarmas püüti puuri ja viidi loodusesse Foto: Lõuna päästekeskus

Suure-Jaani päästekomandosse jalutas teisipäeva õhtul saarmas, kes uudistas ruume, kuni ta kinni püüti ja Suure-Jaani järve lasti.

Saarmas jõudis Suure-Jaani tuletõrjedepoosse teisipäeval kella 16 paiku. Vahetusülemaks olnud Villu Aule ütles Sakalale, et nad tegid garaažis igapäevaseid harjutusi, uksed olid valla ja ühtäkki märkasid, et kõrvalgaraaži väikesest uksest jalutas sisse saarmas. Ta läks auto alt läbi ja hiilis edasi saunaruumi. Kui mehed talle järgnesid, siis pages loomake hooldusruumi. Seal said päästjad ta kätte, suunasid puuri ja lasid Suure-Jaani tagumisse järve vabaks.

"Saarmas oli üsna rahulik. Kui talle saunaruumi järgnesin, siis jalutas poolemeetrise vahega mööda ning läks teise ruumi. Mingisugust agressiivsust ega urinat ei olnud," rääkis päästja. "See oli meile mõnus vaheldus, iga päev midagi sellist ei juhtu." 

Koos sabaga on loomakese pikkus umbes meeter. Seda, kust saarmas nende juurde oli sattunud, Villu Aule arvata ei osanud. Paarisaja meetri kaugusel on oja, aga see on saarma püsielupaigaks liiga väike. Veidi eemal on soisemat ala, tõenäoliselt ta sealtpoolt tuli.

Villu Aule lisas, et varem on ta saarmast näinud looduses tiikides ja ojades rändamas. Päästjad tegid avastatud loomast lühikese video ja pärast puuri püüdmist ka mõne foto. Seni ei ole metsloomad Villu Aule sõnutsi tuletõrjedepoosse sisenenud, kasse ja nugiseid on maja ümber luusimas nähtud.

Eesti jahimeeste seltsi tegevjuht Tõnis Korts, kes elab Soomaal Halliste jõekäärus, ütles, et sellisest saarma külaskäigust kuuleb ta esimest korda. Küll on ta kord käinud kobrast Viljandi Paalalinna garaažist kinni püüdmas. Tema enda Soomaa kodus oli mink külaliseks ajal, kui sinna tuli rahvaloendaja. Too ehmus poolsurnuks. Mink elas maja all ja vahel sattus tuppa.

Suure-Jaani saarma kohta arvas Tõnis Korts, et see võis olla noorepoolne isasloom, sellised on seiklushimulisemad. Saarmas on Tõnis Kortsu sõnutsi väga intelligentne loom. Inglismaal on tehtud film "Sõõr puhast vett", milles kirjeldatakse, kuidas mees saarma kodustas ja kuidas nad suurteks sõpradeks said. "Ta võtab hästi õppust, on osav ja tark ning sööb palju kala. Ükskord elas suur saarmas minu kodu lähedal ja sai kätte 2,5-kilose haugi, pani korraks hambajälgedega elutu purika jõe põhja kivi taha suust ära. Poisid olid sukeldumas, märkasid seda ja tõid kala põhjast välja. Saime värskest haugist väga maitsva roa. Tänasime teda ja palusime mõttes andeks. Saarmas on kõva kalamees, küllap sai kiirelt uue," pajatas Tõnis Korts.

Internetiteatmikus Vikipeedia on kirjas, et saarmad on oma anatoomilise eripära tõttu sunnitud ellujäämiseks toitu tarbima tihti ja suurtes kogustes, vahel kuni viiendik kehakaalust päevas. Saarmad peavad jahti nii maismaal kui vees. Elavad nad jõgedes ja järvedes, aga pesa teevad tavaliselt ikka maismaale, näiteks jõekallastele mahalangenud puude juurtesse, ning käivad ka puu otsas jahti pidamas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles