Lahkus kaheksakordne maailmameister ja 12-kordne Euroopa parim

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Hilja Bakhoff lahkus meie seast 96-aastaselt.
Hilja Bakhoff lahkus meie seast 96-aastaselt. Foto: Elmo Riig

96-aastaselt lahkus meie seast kaheksakordne  maailmameister, 12-kordne Euroopa meister ning maailmarekordite püstitaja Hilja Bakhoff. Veteranide maailmameistritiitleid kergejõustiku heite- ja tõukealadel võitis ta veel 91-aastaselt ning võistlustel käimise lõpetas konkurentide meenutust mööda kolm-neli aastat tagasi.

1926. aasta 23. detsembril sündinud Hilja Bakhoff võitis veteranide tiitlivõistlustelt 58 medalit, neist 24 kulda, 22 hõbedat ja 12 pronksi. Tiitlivõistluste hulka on arvatud nii sise- kui välitingimustes maailmameistrivõistlused ja veteranide maailmamängud.

1993. aastast 2019. aastani valiti Bakhoff 27 korda Eesti kergejõustikuveteranide assotsiatsiooni parimaks. 2017. aastal püstitas ta 90-aastaste naiste vasaraheites maailmarekordi 18.81. Selle tulemuse heitis aasta hiljem üle üks Peruu naine. Küll on seniajani Bakhoffi nimel raskusheite maailmarekord 8.82.

Sakalale on Hilja Bakhoff kuue aasta eest öelnud, et maailmameistritiitlite või rekordite koguarvu ta ei tea: temale oli tähtis sportimine, mitte niivõrd tulemus.

Hilja Bakhoff oli põline viljandimaalane. Ta sündis Olustvere kandis. Esimesed kuus klassi õppis ta Tääksi algkoolis. Spordiga hakkas ta tegelema siis, kui haridustee oli toonud ta Viljandisse. Siis hakkas ta tasapisi trennis käima.

Ta on öelnud, et hetke, mil ta oma hinge spordile müüs, mäletab ta täpselt. Kodu lähedal oli suur külapidu, kus muude sportmängude hulgas mängiti ka võrkpalli. Ühes võistkonnas lõi kaasa tema vend. «Mina istusin platsi servas ja vaatasin ning järsku tundsin, et see värk hakkas mulle hirmsasti meeldima. Ma polnud ju enne niisuguseid võistlusi näinud.»

Viljandis treenima hakates tulid ka tulemused. Esimene suuremat sorti saavutus oli esikoht odaviskes ning selle ala Eesti esikolmikusse jäi ta mitmeks aastaks.

Hilja Bakhoff ühel on viimastest võistlustest Paalalinna heitestaadionil.
Hilja Bakhoff ühel on viimastest võistlustest Paalalinna heitestaadionil. Foto: Aivar Aotäht

Kui kool läbi sai, tundus igati loogiline jätkata õpinguid spordi vallas. Nii suundus Hilja Bakhoff esiti Tallinna kehakultuuri tehnikumi ja siis pedagoogilisse instituuti ning töötas kehalise kasvatuse õpetajana.

1950. aastate alguses pidi ta sportimise tervisemurede tõttu lõpetama ning tagasi võistlusmelusse pääses ta alles veteranieas. Tema kaubamärgiks said heitealad. Noorena oli ta odaviske kõrval edukas ka kaugushüppes.

2017. aastal pälvis Hilja Bakhoff Eesti olümpiakomitee tunnustuse paljude tiitlivõitude eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles