TEATRIARVUSTUS Mis on see luuletaja puue?

, vabakutseline dramaturg ja kirjandusteadlane
Copy
Viljandis Kondase keskuses etendatavas visuaalses luulelavastuses mängivad Mihkel Kuusk (vasakul) ja Kristian Põldma.
Viljandis Kondase keskuses etendatavas visuaalses luulelavastuses mängivad Mihkel Kuusk (vasakul) ja Kristian Põldma. Foto: Maritta Anton

Adeele Jaago laupäeval Kondase keskuses esietendunud lavastus «Naiste tuum, meeste kuub» ei ole pelgalt eesti naisluule klassika tekstikava kahe meesnäitleja Kristian Põldma ja Mihkel Kuuse esituses, vaid see tõstatab palju põhimõttelisemaid küsimusi luule ja elu kohta, ületades endale pealkirjaga sätestatud ootusi.

Kuigi Kondase keskuse intiimne õhustik, napp lavakujundus ja Jaan Jaago muusika esimesed meeli puhastavad noodid loovad justkui eelduse, et järgneb ülistuslaul meie naispoeetide loomingule, ei ilmne etenduse jooksul seesugust igavat suhet luulesse. Sealt paistavad vabadus ja mänguiha. Seega ei leia Anna Haava sedastus, et luule ei tule tuulest, ja Juhan Viidingu küsimus, mis on ikkagi see luuletaja luule, selle lavastuse kontekstis lihtsustatud vastust. Laval toimuv tekitab palju põnevamad küsimused. Mis neil luuletajatel viga on? Miks me ikka ja jälle seda luulet vajame?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles