Lahkus kauaaegne Abja vallavanem (1)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Endine Abja vallavanem Peeter Lääne
Endine Abja vallavanem Peeter Lääne Foto: Endel Veliste

74-aastasena lahkus esmaspäeval meie seast kauaaegne Abja vallavanem Peeter Lääne. Abja sovhoosi juhtinud saanud Lääne valiti vallavanemaks 1993. aastal ning seda ametit pidas ta kümme aastat.

Juba 1970. aastatel koos Peeter Läänega töötanud ja hiljem koos temaga kohalikus poliitikas tegutsenud Villu Võsa meenutas teda kui väga tugevat ja uuendusmeelset juhti nii sovhoosis kui vallaelu korraldamisel. Seejuures tuli Läänel nagu paljudel teistel toonastel vallavanematel ise välja mõelda, kuidas vallavalitsus tööle panna ja juhtimist korraldada.

"Peetrit hinnati, sest ta oli kohalik mees," nentis Võsa. "Ta sündis Abjas, käis siin koolis, tuli pärast kõrgkooli siia tööle."

Kui algul töötas Lääne sovhoosis mehaanikuna ja pikka aega peamehaanikuna, siis sai ta selle juhiks. "Ta oli tehnikainimene ning läks üle toona uudsele ja moodsale tehnikale. Sovhoosi toodi uued traktorid, mis olid palju efektiivsemad," rääkis Võsa, kes töötas Lääne alluvuses peaagronoomina.

Abja-Paluojale kerkisid sel ajal uued korter- ja eramajad ning töötajad said endale paremad elutingimused. Töötasud olid sovhoosis märgatavalt kõrgemad kui mujal ja see võimaldas ka inimestel elamuid ehitada.

Enne Eesti iseseisvuse taastamist viidi Lääne mõneks aastaks Abjast üle Suisleppa, et tugevdada sealset kolhoosi, aga Eesti ajal naasis ta koju ja temast sai 1993. aastal vallavanem.

1998. aastal sai Abja vallas ja toonases Abja-Paluoja linnas teoks toona täiesti uudne kahe omavalitsuse liitmine. Selleks muudeti isegi seadust ning 1998. aasta erakorralistel valimistel kogus Lääne 330 häält ning võitis sellega ülivõimsalt valimised. Teise häältesaagi kogus toonane Abja-Paluoja linnapea, kellele anti 92 häält.

"Uutes oludes oli ta täiesti asendamatu," leidis Võsa. "Ta pidi üles ehitama uue organisatsiooni ja sai sellega suurepäraselt hakkama."

Peeter Lääne järel vallavanemaks saanud Peeter Rahnel töötas koos Läänega ühe aasta ja oli siis volikogu esimees. "Peeter oli heatahtlik ja tegus inimene," lausus ta.

Pärast vallamajast lahkumist töötas Lääne mõnda aega Abja Elamu juhina ja seejärel oli Viljandimaa talupidajate liidu juht. PRIA nõustaja ametit pidas ta veel hiljaaegu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles