Üle poole Eesti kõlanud paugud tulid kümne kilomeetri kõrguselt (9)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Hävitajad teevad õppusi kindlaks määratud osades Eesti õhuruumis.
Hävitajad teevad õppusi kindlaks määratud osades Eesti õhuruumis. Foto: Kaitseväe peastaap

Kolmapäeval umbes kell 13.30 ajal Viljandimaal ja mujalgi Eestis kõlanud kärgatused põhjustasid ülehelikiirusel lendavad lennukid, mis tegid lähikonnas õppust. Suurbritannia õhuväe hävitajad teevad treeninguid 5. juunini.

Õhuväe teavitusspetsialist Siim-Verner Teder selgitas, et tegemist oli treeninglendudega, mis kulgesid plaanipäraselt. Helikiirust ületati maast enam kui kümne kilomeetri kõrgusel, aga ilmastikuolude tõttu kõmasid need üle maa. Helikiirust ületati ka korduvalt ja seda tegid hävitajad Eurofighter Typhoonid.

Viljandis värisesid kõige suurema kärgatuse ajal majaseinad ja aknaraamid ning sotsiaalmeedias hakati kohe uurima, mis võis valju kärgatuse põhjustada.

Kolga-Jaani elanik kirjeldas, kuidas paugu peale ehmatasid tema koerad, ning paljud arvasid algul, et olid kuulnud valju äikest, kuid peagi sai selgeks, et see ei olnud ilmastikunähtus. Viljandis tundsid inimesed ka helile järgnenud lööklainet, klirisesid aknad ja värisesid kergemad esemed. Üks traktoriroolis olnud inimene kirjutas, et arvas esimese hooga, et tal masina rehv plahvatas.

Üks Järvamaal olev inimene arvas esmapilgul, et plahvatas aia taga olnud auto. Siis kuulis ta aga veel kärgatusi ja kuulis mõne hetke pärast taevast tavapärast lennukimüra.

Viimati kuuldi sellist kärgatust Lõuna-Eestis mullu septembris ja siis tegid treeninglendu Saksa õhuväe hävitajad.

NATO liikmesriigid eraldavad õhuväe õppuste ja harjutuste, sealhulgas madallendude tegemiseks kindlad osad oma õhuruumist. Muu hulgas on Balti riikide valitsused eraldanud oma õhuruumis piirkonnad madallendude sooritamiseks.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles