Eesti talupidaja pääses hõbemündile

Sakala
Copy
Hõbedast meenemündi nimiväärtus on 14 eurot ja hind 54 eurot.
Hõbedast meenemündi nimiväärtus on 14 eurot ja hind 54 eurot. Foto: Eesti Pank

Eesti Pank annab 6. juunil välja hõbedast meenemündi, mis on pühendatud Eesti taluperenaisele ja -peremehele.

Panga pressiteates seisab, et nemad sümboliseerivad meie riigi ajaloos olulist ja iseloomulikku sotsiaalset arhetüüpi ning haakuvad sõltumatuse ja suveräänsuse püüdega.

«Perenaise ja peremehe seisus on olnud Eesti ajaloos erakordselt tähtis,» tõdes keskpanga meene- ja pühendusmüntide ideekavandeid hindava nõuandva kogu liige Raul Rebane. «See tiitel seadis inimese kohaliku elu sotsiaalses hierarhias kohe kõrgele kohale. XIX sajandi keskpaigast alates hakati Eestis talusid massiliselt päriseks ostma ning taluperedest kujunes ühiskonna majanduslikult aktiivne ja sotsiaalselt juhtiv jõud.»

Meenemündi on kujundanud disainer Riho Luuse, kes on Eesti Panga meenemünte kujundanud ka varem.

«Mündil on kesksel kohal taluperenaine ja -peremees, kes on talupidajad, otsustajad, omajad, vastutajad,» lausus ta. «Nende ümber on kujutatud keerleva ringina taluhooned, koduloomad, kriiksuv aiavärav ja kooguga kaev. Kõigi nende vahel on katkematud suhteniidid. Talu on pere, kodu, töö, armastus ja mõtteviis ning iseseisev Eesti talu on olnud iseseisva Eesti riigi alustala.»

Mündi aversil on Eesti riigivapp, suitsupääsukeste paar ja aastaarv 2023. Proof-kvaliteediga hõbemünt kaalub 28,28 grammi ning selle läbimõõt on 38,61 millimeetrit. Mündi tiraaž on 4000. Hõbedast meenemündi nimiväärtus on 14 eurot ja hind 54 eurot. Münt vermiti Leedu rahapajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles