Vabaühendus kutsub pingipäeva tähistama ja päästetud materjalist mööblit tegema

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Vabaühenduse Loov Viljandi liikmete eestvedamisel alustati laupäeval linnatuuriga, leidmaks mööbli tegemiseks seisma jäänud materjali.
Vabaühenduse Loov Viljandi liikmete eestvedamisel alustati laupäeval linnatuuriga, leidmaks mööbli tegemiseks seisma jäänud materjali. Foto: Heldi Ruiso

Vabaühendus Loov Viljandi kutsub pühapäeval tähistama pingipäeva, millega seoses korraldati laupäeval linnatuur eesmärgiga leida mööbli tegemiseks materjali.

«Linnatuuril püüdsime päästa materjali, mis on tänavale või kuuridesse kasutult seisma jäänud,» ütles ühenduse Loov Viljandi ja pingipäeva üks eestvedajatest Heldi Ruiso. «Seejärel saab koos kestliku disaini viljeleja Veiko Liisiga töötoas materjalidesse uue eluvaimu sisse puhuda.»

Nagu ta rääkis, on kavas linna pealt päästetud materjalidest valmistada pinke ja toole, mis seatakse pingipäevaks Tartu tänavale ja Arkaadia aeda, kuhu võiks kujuneda viljandlaste kohtumispaik. Samuti saavad meisterdajad kestliku mööbli oma koduaeda.

«Kutsume ka kõiki teisi nii Viljandis kui mujal pühapäeval, 28. mail pingipäeva tähistama. Sättige oma lemmikpaikadesse istekohad, et linnaruum aina inimlikumaks muutuks, nautige oma linna, ennast või seltskonda,» rääkis ta.

Viljandis pingipäeva tähistav mittetulundusühing Loov Viljandi teeb seda koostöös Eesti mitmekesise linnaruumi eest seisva mittetulundusühinguga Elav Tänav. Nagu seisab nende pressiteates, liigutakse tänavatel iga päev ühest kohast teise sageli teadvustamata, et tänav võiks olla koht, kus ka pikemalt ja mõnusamalt aega veeta.

Elav Tänav kutsub pingipäeval avardama oma argimaailma ja järele proovima, mis tunne tekib tänaval, kui seda kiirustamise asemel kasutada olemise ja peatumise kohana – kui juua seal hommikukohvi, pidada piknikku või ärikohtumist, mängida lauamänge või teha midagi muud vajalikku või lõbusat.

Algatuse üks eestvedajatest ja Elava Tänava asutajaliige Ave Habakuk märkis, et alati ei ole tarvis ootama jääda, millal kohalik omavalitsus tänavaruumiga seotud probleeme lahendama hakkab.

«Oma majaesist saavad kõik lihtsate vahenditega paremaks muuta,» lausus ta. «Pingipäeva sümbolid on füüsilised objektid, pingid ja toolid, ent kogu algatuse tuum on tegelikult inimesed, kes ihkavad kvaliteetsemat linna- ja tänavaruumi ning soovivad, et tänavatel aja veetmine oleks uus normaalsus.»

Eelmise aasta mais peeti pingipäeva üle terve Eesti enam kui 30 paigas. Korraldajate sõnul elustas algatus üheks päevaks mitmeid kalgi ilmega tänavaid nii Tallinnas, Tartus kui Haapsalus. Tänavu jõuab pingipäev Viljandisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles