VASTULAUSE Sandra Urvak: töökohti saab luua ka Niilusoo loodust ja elukeskkonda hävitamata

Sandra Urvak
, mittetulundusühingu Niilusoo juhatuse liige
Copy
Mittetulundusühing Niilusoo on kaevanduse vastu korraldanud meeleavaldusi ja käinud läbi mitme kohtuastme.
Mittetulundusühing Niilusoo on kaevanduse vastu korraldanud meeleavaldusi ja käinud läbi mitme kohtuastme. Foto: MTÜ Niilusoo

TAHAME kõigepealt tunnustada Viljandi maakonnalehte Sakala Niilusoo raba teemaliste uudiste kajastamise eest. 26. mai juhtkiri nõuab aga kiiret ja selget kommentaari.

On väga ekslik vastandada elurikka looduskeskkonna säilimine majandusliku heaoluga. Miskipärast on ajakirjanduses ja muidu avalikult väga vähe kõneldud sellest, et Niilusoos kaevandada soovival ettevõttel, aktsiaseltsil Mikskaar on juba aastakümneid olnud Kolga-Jaani alevi servas tehas ning kogu selle tegutsemisaja vältel on ta tootmiseks vajaliku turba saanud teistest ümberkaudsetest maardlatest, mida on üle 1000 hektari, ja oma mujal Eestis paiknevatest maardlatest. Seetõttu on raske uskuda, et ettevõte päriselt plaaniks oma tehase sulgeda pelgalt sellest tulenevalt, et Niilusoo raba jääb inimeste ja teiste elusolendite rõõmuks alles. Tehase rajamine päris uude kohta, Kolga-Jaanist ära, tundub väga ebatõenäoline ja majanduslikult ebamõistlik.

LIIGA VÄHE on tähelepanu pööratud ka sellele, et Niilusoo ümbruses ehk siis Kolga-Jaani piirkonnas tegutseb hulk teisi, jätkusuutlikke ja keskkonnasõbralikke ettevõtjaid, kes pakuvad tööd aina suuremale hulgale kohalikele. Uue kaevanduse rajamisega muutuks nende ettevõtete tegutsemine siin piirkonnas aga pigem keeruliseks ja needsamad, ka looduskeskkonnale head töökohad kaoksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles