JUHTKIRI Märgatud Viljandis: palju küsimusi

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Viimased paar päeva on veebipolitseinik näinud kurja vaeva, et kustutada võrguavarustest esmaspäeval Viljandimaad šokeerinud lapsepeksmise videoid, ning teinud korduvalt üleskutseid, et neid videoid ei jagataks. Kolmapäeval avastas ta, et on ühes Viljandi suurimas kogukonnagrupis kuuks ajaks blokeeritud. Miks, seda Sakala ei tea.

Juhtunu tagamaad ja asjaolud on hämarad ning küsimused märksa laiemad kui ühe tillukese linna elanikest ja selle käekäigu vastu huvi tundvatest inimestest koosnev jutusein. Kas püüti takistada politseinikku, kes tegi seal parajasti oma tööd ning püüdis kaitsta kaheksa-aastase poisikese privaatsust ja takistada vägivalla meelelahutusena levitamist? Kui jah, siis miks? Aga kas politseil peaks olema juurdepääs sotsiaalmeedia gruppidele? Kas tegu on digitaalse linnatänava või hoopiski eraaias peetava erapeoga?

Mõlema seisukoha kasuks leiaks argumente, aga konkreetne grupp Märgatud Viljandis UUS ei ole suletud ega ainult kutsetega ligipääsetav. 14 000 kasutajaga grupp ei ole erapidu ega kohvikulaud, kus sõbraga vesteldakse. See on tõesti kas linna keskväljak või siis vähemalt rokk-kontsert ning ametiülesandeid täitva politseiniku blokeerimine sellises digitaalses avalikus ruumis ei ole vastuvõetav. See nõndanimetatud ühismeedia on osa meie ühisest elust, kus askeldavad päris inimesed ning kus sünnivad päris teod või vähemasti nende peegeldused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles