Johan-Kristjan Konovalov: majutusasutuste käibemaksu liiga järsk tõstmine viib sektori hääbumiseni

Johan-Kristjan Konovalov
, Viljandimaa arenduskeskuse turismivaldkonna juht
Copy
Johan-Kristjan Konovalov
Johan-Kristjan Konovalov Foto: Marko Saarm

VALITSUSKOALITSIOON plaanib kaotada 2025. aasta 1. jaanuarist majutusettevõtetele seni kehtinud üheksaprotsendilise käibemaksuerisuse.

On hea meel näha, et valitsuse liikmed on hakanud maksutõusu küsimuses meelt muutma ja 13-protsendipunktise kasvu asemel näevad ka muid variante. Eesti Rahvusringhäälingus kirjutati näiteks 23. mail, et koalitsioon kaalub hotellide käibemaksutõusu vähendamist meedia arvelt. Kompromiss ei tohiks aga olla vaid sümboolne, tõstes käibemaksu näiteks 18 või 20 protsendile. Leedus on majutusteenuse käibemaks üheksa protsenti nagu Eestis praegu, Soomes kümme protsenti, Lätis 12. Eesti turismisektor on naabritega otseses konkurentsis ja neist märgatavalt suurem käibemaksumäär võib piiri taha viia nii väliskülalised kui ka seni siseturismi ülal hoidnud eestlased.

TURISMISEKTORIS tegutsejad ei sea kahtluse alla vajadust Eesti kaitsmisse rohkem panustada ega ka valitsusliidu soovi riigi rahandust korrastada, kuid järsk maksutõus võib viia niigi räsitud turismiettevõtete pankrotistumiseni või ka lihtsalt ettevõtjate motivatsiooni raugemiseni majutusäri ajada. Viimane variant on eriti kardetav Viljandimaal ja teistes maapiirkondades, kus tegutseb palju väikeettevõtteid, kelle mõju kohalikule tööhõivele ja piirkonna mainele on suur. Koroonakriis, Venemaa kallaletung Ukrainale ja sellest põhjustatud kaugemate väliskülaliste umbusk kogu meie regiooni suhtes ning viimaks ka energia hindade hüppeline kasv on viinud turismiettevõtete vastupanuvõime kriitilise piirini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles