Ruhja tähistab nimepäeva jäätisefestivaliga

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Ruhja jäätisefestival pakub magusaid elamusi, aga osa saab ka muusikast ja paljust muust.
Ruhja jäätisefestival pakub magusaid elamusi, aga osa saab ka muusikast ja paljust muust. Foto: Valmiera Maavalitsus

Viljandimaa piiri taga asuv Läti linn Ruhja, kohalikus kirjapildis Rūjiena korraldab laupäeval jäätisefestivali, millega tähistab oma nimepäeva.

Valmiera maakonna turismiameti juhataja asetäitja Vineta Pūce ütles Sakalale, et üritus on Ruhjas seitsmeaastane traditsioon ning see pole mitte üksnes jäätisepidu, vaid Ruhja on ainuke Läti linn, kes oma nimepäeva tähistab.

«Alguse sai kõik sellest, et 2008. aastal tahtis üks lasteaialaps teada, millal on Ruhja nimepäev,» kõneles Pūce. «Ruhja näitusemajas töötav kohaliku elu patrioot Līga Siliņa leidis arhiiviandmeid uurides, et endise nimega Rūjene võttis oma praeguse nime Rūjiena kasutusele 1923. aasta 29. mail.»

Algul tähistaski linn oma nimepäeva just sel kuupäeval, hiljem on valitud 29. maile lähim laupäev. Tänavu siis 27. mai.

Pūce sõnul asub Ruhjas Läti suuruselt teine jäätisetehas ja nõnda on sel maiusel kanda festivalil peamine roll. Muidugi hõlmab üritus külaliste huvides ka palju muud. Laika väljaku pargis on kavas laat ja kontserdid, saab osa atraktsioonidest, motoparaadist ja mustkunstist. Muusikutena astuvad lavale Atestāts, Dimantiņi, Pacific K, Kautkaili, Patrisha ja Miks Dukurs.

Turismiameti juhataja lisas, et Ruhja nimepäeva tähistamine pole mõeldav ilma traditsiooniliste pühadetortideta ja muidugi on oodata häid üllatusi jäätisetootjalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles