Kaitseliidu paraadile Viljandisse tuleb üle 900 inimese

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Viljandi sissesõitudele on üles pandud kollased lisatahvlid, mis annavad teada, et Viljandi on tänavune võidupüha pealinn.
Viljandi sissesõitudele on üles pandud kollased lisatahvlid, mis annavad teada, et Viljandi on tänavune võidupüha pealinn. Foto: Kaitseliit

Kaitseliit tähistab 23. juunil võidupüha Viljandis. Pidupäev algab kell 7 hommikul riigilipu heiskamisega linnavalitsuse ees ning kulmineerub paraadi ja maakaitsepäevaga. Enne paraadi avab president Alar Karis Vabaduse platsil vabadussõja võidusamba.

Päeva tippsündmus on Kaitseliidu teatel paraad, mis algab kell 11 presidendi saabumisega. Üksused hakkavad platsile rivistuma pool tundi varem. Paraadil osaleb üle 900 inimese nii Eestist kui välismaalt ja sellest teeb otseülekande Eesti Televisioon.

"Viljandi paraadi teeb kindlasti eriliseks taastatud vabadussõja mälestussamba avamine, millega tasutakse auvõlg meie esiisadele, kes Eesti eest oma elu andsid," ütles paraadi peakorraldaja ja rivistaja ülemveebel Peeter Land. "Nii nagu alati, nii tuleb ka seekordne paraad senistest parim ning paraadil osalejad on oma ülesannete kõrgusel, et väärikalt võidupüha tähistada. Peamine on meeles pidada, et tegemist on pidupäevaga ning korrektse rivisammu kõrval on samavõrd oluline peomeeleolu."

Päeva esimesele sündmusele, riigilipu heiskamisele järgneb taastatud Viljandimaa võidusamba avamine ning sellele pärgade asetamine.

"Viljandil on väga suur au sel aastal võidupüha paraadi võõrustada. Tänavu taastame Viljandimaa vabadussõjas langenute mälestussamba ning selle avamine on võidupüha paraadiga ühel päeval. Usun, et need kaks sündmust täiendavad teineteist ning 23. juuni on üks pidulik, ilus ja kauaks meeldejääv päev nii viljandlaste kui kogu Eesti jaoks," ütles Viljandi linnapea Madis Timpson.

Vabariigi president annab paraadil kaitseliitlastele ja naiskodukaitsjatele üle võidutule, mille nood viivad edasi oma kodumaakondadesse. Võidutuli süüdatakse paraadipäeva hommikul, ühendades muinas- ja mälestustule. Uuendusena saab selle aastal paraadil võidutule koju viia ka Kaitseliidu küberkaitseüksuse esindaja. Küberkaitseüksuse võidutule põlemist saab virtuaalruumis jälgida üle kogu maailma.

Viljandis rivistuvad üles kaitseliitlased, naiskodukaitsjad, kodutütred ja noorkotkad Lõuna maakaitseringkonnast. Lisaks partnerid politsei- ja piirivalveametist ning päästeametist. Liitlas- ja partnerriikidest osalevad paraadil esindused Soomest, Leedust, Lätist, Taanist, Poolast, Ameerika Ühendriikidest, Ühendkuningriigist, Prantsusmaalt ja Rootsist.

Marsiviise mängivad kokku kolm orkestrit: Pärnumaa maleva orkester, Tallinna maleva ja Jõgeva maleva ühendorkester ning sõjamuuseumi sõjaväeorkester. Lisaks saab paraadil kuulata ja näha Sakala maleva torupilliüksust.

Võidupüha tähistamine kulmineerub kell 12 algava maakaitsepäeva ja tehnika näitusega Viljandi staadionide parklates, kus saab näha nii Kaitseliidu, kaitseväe kui ka liitlasriikide tehnikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles