Koidu seltsimajas etendub bluusikal meestest

Sakala
Copy
"Mehistumise viisid" etendub Viljandis Koidu seltsimajas 27. mail.
"Mehistumise viisid" etendub Viljandis Koidu seltsimajas 27. mail. Foto: Etenduse plakat

Sebastian Talmari ja bluusiansambli Kaisa Ling Thing bluusimuusikalis ehk bluusikalis "Mehistumise viisid" uuritakse laulu abil, mida mehed kardavad ja millised on nende salajasimad südamesoovid. Etendust saab näha maikuus Tartus ja Viljandis.

Sooidentiteedid on maailmas pea peale pööratud, hegemooniline mehelikkus küsimuse alla seatud ning ühiskondlikud kriisid lisavad veel õli tulle. Paratamatult tunnevad paljud mehed ebakindlust, millele võivad järgneda ootamatud ja ebaterved reaktsioonid. Kes otsustab põgeneda, kes kasutab võimalust kurjasti ära, kes langeb musta auku …

"Baari astub üks mees." Lugu, mis niiviisi algab, võib lõppeda lugematutel viisidel. Mida mõtleb see mees, kes niisugusse lukku astub? Kas tegu on anekdoodi või reaalsusega? Kas ta puhkeb laulma või peksab maja segi?

Bluusikal "Mehistumise viisid" otsib vastuseid. Etenduses näitlevad ja laulavad Elina Reinold, Kaisa Ling, Mihkel Kuusk, Karl Edgar Tammi ja Jürgen Gansen. Lisaks neile teevad laval kaasa Kaur Terep, Sven-Erik Petermann, Karl Pütsep ja Kasper Sebastian Silla.

Lavastaja Sebastian Talmar avab lavastust inspireerinud küsimusi. "Mida siis ikkagi tänapäeval meestelt oodatakse? Kust jooksevad mehelikkuse piirid? Mis juhtub, kui neid ületada või neile alla jääda? Millal ollakse "piisavalt" mees? Muidugi võib sõna "mees" asendada ka sõnaga "inimene"."

Kaisa Ling nendib, et pärast naiste alaväärsuse läbitunnetamist ja kogemist on hea tegelda ka mündi teise küljega. "Meestega sellistel teemadel vestlemine on silmi avav ja lohutav, sest probleemid on täpselt samad mis naistel. Unistuste hääbumine, eneseteostuse keerukus, inimsuhete segadik … Hakka või mõtlema, et binaarsed sood on üks suur konstruktsioon!"

Palaganibluusi ansambli Kaisa Ling Thing koosseisus on laval Rene Paul, Argo Toomel ja Peep Kallas. Lavastuse teksti autor on Sebastian Talmar ning dramaturgilised konsultandid Paavo Piik ja Maia Tammjärv. Maia Tammjärv on ühtlasi teksti toimetaja. Koreograaf on Anni Zupping, kunstnik Keio Kärdla, valguskujunduse loob Joosep Kurm, helimeister on Henrik Veeäär, grimmikonsultant Piret Kaljuste ja kostüümikunstnik Sirli Pohlak. Produtsent on Monika Tomingas ja turundusjuht Arabella Saks.

Kultuuriproduktsioone valmistav Teet ja Pojad (Kaisa Ling ja Maia Tammjärv) väärtustab kvaliteetset ning originaalset emakeelset meelelahutust ja kultuuri, millest ei puudu hea annus huumorit. Teedu ja Poegade projektide hulka kuulub peale ansambli Kaisa Ling Thing ka näiteks Klassikaraadio kirjandussaade "Gogol".

Lavastuse "Mehistumise viisid" etendused toimuvad 23. ja 24. mail Tartus Genialistide klubis ning 27. mail Viljandis Koidu seltsimajas. Seljataga on kolm täissaali toonud etendust Tallinnas Põhjala tehases. Piletid on müügil Fientas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles