Paistu naisansambel peab edasilükatud juubelipidu

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Laululusti kuuluvad (vasakult) Ene Kaasik, Sirje Meier, Terje Luik, Mare Kilgi, Helve Tähis-Asuküla, Hellen Klein ja Sirje Oja. Pildilt puudub Riina Lõhmus.
Laululusti kuuluvad (vasakult) Ene Kaasik, Sirje Meier, Terje Luik, Mare Kilgi, Helve Tähis-Asuküla, Hellen Klein ja Sirje Oja. Pildilt puudub Riina Lõhmus. Foto: Ansambli fotokogu

Maikuu viimasel reedel tähistab Paistu rahvamaja naisansambel Laululust kodusaalis oma 50 aasta juubelit.

Ansambel sai alguse 1971. aastal toonaste rahvamaja töötajate Õie Suurmani ja Meeli Kadaja mõttest ja esimene esinemine oli järgmisel aastal. Juhendajaks sai Meeli Kadaja, klaverisaatjad olid Reet Soosaar ja Hele-Mall Kajando. Sageli rõõmustasid Õie ja Meeli kuulajaid hästi kokkukõlava duetina.

Praegune ansambli juhendaja Helve Tähis-Asuküla võeti alguses klaverisaatjaks, 1982. aastast usaldati talle aga ansambli juhendaja roll, mida ta kannab seniajani.

Esinemisi oli tol ajal palju, eelkõige Paistu rahvamaja üritustel, aga korraldati ka mitmepäevaseid kontserdireise, millest võtsid osa teisedki rahvamaja kollektiivid. Lauljad meenutavad väljasõite koos õhtuste kontsertidega Kihnus, Prangli saarel, Palmses, Võsul ja mujal. Enamasti oli publiku huvi suur ja saalid rahvast täis.

1990. alguses, vabanemise tuultes hakkasime laulma eelkõige Paistu kirikus ning seejärel Viljandi praostkonna ja teistes Eesti kirikutes. Võtsime osa ka praostkonna laulupäevadedest. 1992. aastal organiseeris Paistu kiriku õpetaja Raivo Asuküla meile reisi Soome sõpruskogudusse Kokemäele. See andis meile julgust ja soovi laiendada oma vaimulikku repertuaari.

Viimastel aastatel oleme koos Viljandi Jaani kiriku naisansambliga Iris ja tema juhendaja Tuuliki Jürjo eestvõttel esinenud advendikontsertidel Viljandi Jaani ja Pauluse ning Paistu kirikus. Oleme leidnud tasakaalu ilmaliku ja vaimuliku muusika vahel, sest oleme alati oma repertuaari otsinud tekste ja muusikat, mis puudutaks meie enda hinge. Üks heliloojaid, kelle loomingut oleme oma repertuaari võtnud palju, on Viljandi muusikaõpetaja Anu Röömel.

Juubeli tähistamise plaani lükkasid edasi koroonapiirangud ja seetõttu saame 50. tegevusaastat tähistada alles nüüd.

Kontsert algab 26. mail kell 19 Paistu rahvamajas. Külalisesinejatena astuvad üles muusik Henri Lohk, tantsuansambel Florentina ning noored solistid Marta ja Marit Kaasik. Õhtut juhib Piia Mänd, põimides muusikapalad teksti ja luuleridadega tervikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles