/nginx/o/2023/05/22/15339980t1h0e82.jpg)
Nädalavahetusel jõudis Mulgimaale hiiglaslik kahvel, mis tähistab Eesti toidupiirkonnaks saamist, ning mitmest-setmest suust kostis sõbralik soov «Head isu!». Kui aga selle traditsiooni ajaloole pilk heita, siis vaevalt kuigi paljud teavad, mis oli eelmine või üle-eelmine Eesti toidupiirkond. Tähelepanelikud Sakala lugejad ehk mäletavad, et kahvel tuli meie kanti Järvamaalt, ent üle-eelmine piirkond Põhja-Eesti tuleb ilmselt üllatusena. Ja kui paluda nimetada mõni Järvamaa toidupiirkonnaks oleku ajal tutvustatud toit, järgneb ilmselt piinlik vaikus – sõna «pokteil» tuleb mõnele ehk tuttav ette. Põhja-Eesti kohta võib kobamisi kohmata, et no rannikupiirkond ja küllap kilu söödi.
Toidukultuur on siiski märksa rikkalikum kui see, et Peipsi ääres kasvatatakse sibulaid ja Saaremaal süüakse kala. Ajaloolisel Mulgimaal ja mulgi kultuuril on paljude teiste piirkondade ees see eelis, et nad on ennast eestlaste teadvusesse kirjutanud-küpsetanud juba ammu enne kahvlit. Mulgi puder ja selle lugematud teisendid ei ole ju sugugi tundmatu toit, UNESCO maailmapärandisse püüdlemine oli samuti võimas reklaam ning Mulgi korbidki on paljudele tuttavad.